Sporocila za javnost in demantiji

POLOŽAJ IN ORGANIZIRANOST ROMOV PRI NAS VSE BOLJŠA , PROBLEMOV ŠE VELIKO

Ljubljana, 10. april 2000

Foto: BOBO

Predsednik republike je danes, ob prisotnosti predsednika vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti ministra Boža Grafenauerja, ministra za okolje in prostor dr. Pavla Gantarja in direktorja Urada vlade RS za narodnosti Petra Winklerja sprejel na pogovor predstavnike devetih romskih društev, združenih v Zvezo romskih društev Slovenije, ki so predsednika republike seznanili s svojim položajem, s svojimi problemi ter prizadevanji za njihovo reševanje.

"Razmere se izboljšujejo, vendar manj kot bi si želeli oz. kot je možno", je ob zaključku pogovora ugotovil predsednik Kučan, ki je ugodno ocenil dejstvo, da so se Romi organizirali v društva in tako postali resen sogovornik občinam in državi pri reševanju romskih problemov. Kajti reševanje je uspešno samo ob tesnem sodelovanju romskih organizacij z lokalnimi skupnostmi in z državo. O tem pričajo tudi uspešni primeri, ki temeljijo tudi v različnih tradicijah sožitja z večinskim narodom v različnih delih Slovenije. Posebej je po oceni predsednika viden napredek tam, kjer so se za ureditev razmer zavzeli župani in občinski svetniki. Predsednik republike je ob tem tudi ugotovil, da sistematičnih kršitev pravic Romov, ki so z ustavo zaščiteni kot posebna etnična skupnost, v Sloveniji ni. Prihaja pa do občasnih težav in ekscesov, ki zaslužijo pozornost ter odziv pristojnih organov in javnosti. Poseben problem, ki zahteva razumno rešitev, je ureditev državljanskih stanj za Rome, ki so se kot begunci zatekli v Slovenijo, uradne oblasti ZRJ pa jim niso pripravljene izročiti listin o odpustu iz državljanstva.

Predlogi, ki so se izoblikovali v pogovoru v zvezi z zakonom o položaju Romov in načinom zagotavljanja državne pomoči, bodo poslani vladi in pristojnemu telesu državnega zbora.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran