Sporocila za javnost in demantiji

OPOZORILA NA ZLORABE PARLAMENTARNE PREISKAVE

Ljubljana, 3. februar 2000


Pravni pooblaščenec predsednika republike Milana Kučana mag. Emil Zakonjšek je predsedniku Državnega zbora Janezu Podobniku poslal pismo v zvezi z ravnanjem Franca Pukšiča, kot predsednika Preiskovalne komisije o sumu zlorabe javnih poblastil v procesu lastninskega preoblikovanja in privatizacije nekdanje družbene lastnine.

V pismu mag. Zakonjšek dokumentirano opozarja na nepravilnosti ravnanj predsednika preiskovalne komisije Franca Pukšiča. Njegovi nezakoniti postopki utemeljujejo sum, da ravna samovoljno in prekoračuje pooblastila.

Pravni poblaščenec povdarja, da predsednik komisije sam sprejema odločitve, za katere je po zakonu pristojna le komisija. Opozarja, da daje predsednik preiskovalne komisije javne izjave, s katerimi prejudicira potek njenega dela. Izvaja dokaze z listinami, za katere je bilo že predhodno javno objavljeno, da so ponaredki. V nasprotju z zakonom brez vednosti tistih, ki naj bi izjave dali ali posneli, uporablja v dokazne namene zvočne posnetke, ki niso verodostojni in so pravno nični. Kot predsednik komisije si lasti dokumentacijo kot svoje osebno delovno gradivo, čeprav ga pri zaslišanju uporablja kot dokazno gradivo. Dokazno gradivo je namreč lahko le gradivo parlamentarne preiskovalne komisije in ne posameznega njenega člana ali predsednika.

"Dovoljujem si izraziti prepričanje, da boste v okviru svojih pristojnosti pri predstavljanju in vodenju državnega zbora poskrbeli za ustavnost in zakonitost dela preiskovalne komisije ter predsednika komisije opozorili, da vsaj v nadaljnjem delu strogo upošteva ustavne in zakonske določbe in da boste sprejeli tudi druge potrebne ukrepe, da bo v prihodnje ta preiskovalna komisija ravnala po ustavi, zakonih in poslovniku," je v svojem pismu predsedniku državnega zbora Janezu Podobniku, ki ga je poslal v vednost tudi predsedniku parlamentarne komisije, zapisal pravni zastopnik predsednika republike Milana Kučana mag. Emil Zakonjšek.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran