Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK KUČAN NE BO PREDLAGAL KANDIDATA ZA PREDSEDNIKA VLADE

Ljubljana, 3. maj 2000


Pred tretjim glasovanjem o kandidatu za predsednika vlade se je predsednik republike Milan Kučan posvetoval s predsedniki parlamentarnih strank in vodji poslanskih skupin, poslancema narodnih skupnosti, poslanko Polonco Dobrajc, samostojnim poslancem Cirilom Puckom ter z nekaterimi osebnostmi iz javnega in gospodarskega življenja. Posvetoval se je tudi s sedanjim predsednikom vlade dr. Janezom Drnovškom.

Danes je obvestil državni zbor, da ostaja pri svojem prepričanju, da država potrebuje vlado, ki ima prepričljivo večino v državnem zboru. Uresničevanje strateških interesov države za polnopravno včlanitev v EU in NATO in vseh drugih nalog po mnenju predsednika Kučana ne sme biti odvisno od sprotnega ugotavljanja na sejah državnega zbora, ali vlada še uživa podporo pri svojih predlogih ali ne. Ker državnemu zboru v dveh glasovanjih ni uspelo izvoliti predsednika vlade niti z najnujnejšo večino, predsednik Kučan ocenjuje, da je za državo bolj koristno prepustiti državljankam in državljanom, da z volitvami izpovejo svojo voljo in porazdelijo zaupanje tistim, ki naj v njihovem imenu in v skupno dobro upravljajo državo, kot pa da bi oblikovali vlado, ki bi imela le manjšinsko podporo v državnem zboru. V opravljenih posvetovanjih so parlamentarne stranke vztrajale pri svojih prvotnih stališčih, tako tiste, ki niso pripravljene podpreti nobenega kandidata, ker so za predčasne volitve, kot tiste, ki predlagajo mandatarja. Predsednik Kučan ostaja pri svojem prvotnem stališču, da je razumen izhod iz nastalega položaja v čimprejšnjih volitvah. Iz teh razlogov se je odločil, da tudi pri tretjem glasovanju ne predlaga kandidata za predsednika vlade.

Predsednik Kučan je spomnil državni zbor, da še vedno ni odločil o volilnem sistemu. Na pogovorih pri predsedniku republike so predstavniki strank zastopali različna stališča o tem, kako uresničiti odločbo ustavnega sodišča, vsi pa so se strinjali, da je odločitev državnega zbora potrebno predložiti volilvcem v potrditev na naknadnem referendumu. V primeru, če bo pri parlamentarnih strankah obstajala volja, da odločijo o volilnem sistemu, se je predsednik Kučan pripravljen tudi sam angažirati, da pride do potrebnega soglasja. Z odločitvijo državnega zbora o volilnem sistemu bi bilo po prepričanju predsednika Kučana odstranjeno eno od ključnih žarišč sedanjih političnih zaostritev.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran