Sporocila za javnost in demantiji

VELEPOSLANICA ZDA PRI PREDSEDNIKU KUČANU
Sporočilo ameriškega predsednika Billa Clintona glede napada zveze NATO na ZRJ
SKUPNO SPOROČILO PREDSEDNIKA RS IN VLADE RS

Ljubljana, 25. marec 1999


Veleposlanica Združenih držav Amerike, Nancy Halliday Ely-Raphel, je danes predsedniku Republike Slovenije Milanu Kučanu in predsedniku Vlade Republike Slovenije dr. Janezu Drnovšku v ločenih pogovorih prenesla sporočilo predsednika Združenih držav Amerike Billa Clintona. V njem ameriški predsednik pojasnjuje odločitev za napad zveze Nato na Zvezno republiko Jugoslavijo in izraža upanje, da bo tudi Slovenija tvorno sodelovala v naporih za omejitev posledic agresivnih dejanj beograjskega režima.

V sporočilu predsednik ZDA navaja, da se je Nato odločil za zračni napad na srbske vojaške cilje, ker intenzivna diplomatska prizadevanja za politično rešitev spora niso uspela ustaviti represije srbskega režima na Kosovu, zato lahko le posredovanje zveze Nato zagotovi stabilnost v jugovzhodni Evropi, prepreči rušenje mirovnega sporazuma za Bosno in Hercegovino, ustavi humanitarno katastrofo in ohrani kredibilnost evro-atlantskih institucij. Po Clintonovih besedah je cilj Natovih vojaških akcij ustaviti srbsko ofenzivo na Kosovu in doseči spoštovanje dogovorov in resolucij varnostnega sveta Združenih narodov. Ob tem pa predsednik Clinton zagotavlja, da aktivnosti zveze NATO niso uperjene zoper civilno prebivalstvo Srbije in Črne gore, temveč zaveznice želijo z njimi končati politiko beograjskega režima, ki ogroža evropsko varnost in ustvarja stanje humanitarne katastrofe.

Predsednik Kučan se je zahvalil za poslanico in izrazil pripravljenost za nadaljevanje tesnih stikov in izmenjavo pogledov in ocen glede prihodnjih dogajanj v ZRJ in v širši regiji. Poudaril je, da obžaluje, da je prišlo do vojaškega posega v Srbiji, vendar da očitno ni bilo mogoče zaustaviti agresivno nacionalistično politiko beograjskega režima drugače kot s silo. Ta poseg predsednik Kučan razume kot skrajni ukrep, ki ni uperjen proti srbskemu narodu in je bil nujen za zaščito civilnega prebivalstva, za rešitev humanitarne katastrofe in za politično in miroljubno rešitev spora. Mednarodna skupnost in NATO se z njim nista postavila na nobeno od sprtih strani.

Ameriška veleposlanica se je slovenskemu premieru Drnovšku še enkrat zahvalila za vključevanje Slovenije v mirno reševanje krize na Kosovu in za njegov osebni prispevek pri pogajanjih v Rambouilletu. Izrazila je prepričanje, da bo predsednik slovenske Vlade v intenzivnih kontaktih z vodilnimi predstavniki ameriške administracije s svojimi pogledi in izkušnjami še naprej prispeval k urejanju razmer v regiji.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran