Sporocila za javnost in demantiji

SREČANJE PREDSEDNIKOV KUČANA IN KLESTILA V ZAGREBU

Zagreb (Hrvaška), 18. februar 2000

Foto: BOBO

Na današnjem srečanju avstrijskega predsednika Thomasa Klestila in predsednika Kučana v Zagrebu, kjer se udeležujeta svečane inavguracije novega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, je beseda tekla predvsem o prihodnjem sodelovanju med Avstrijo in Slovenijo, tudi z vidika širitve EU,po vstopu svobodnjaške stranke v avstrijsko vlado.

Predsednik Kučan je izrazil zaskrbljenost Slovenije zaradi nekaterih izjav predsednika ene od strank vladne koalicije in nekaterih določil v programu avstrijske vlade. Skrb ima svoje korenine tudi v zgodovinski izkušnji Slovenije. Poudaril je dosedanjo podporo Avstrije za vstop Slovenije v EU in izrazil pričakovanje, da bo podpirala njen vstop tudi vnaprej. Pozdravil je deklaracijo, s katero je predsednik Klestil posebej zavezal avstrijsko vlado k uveljavljanju skupnih evropskih vrednot.

Milan Kučan je z zadovoljstvom sprejel zagotovilo, ki ga je dal predsednik Klestil, da bo Avstrija še naprej podpirala Slovenijo pri njenem vstopanju v EU in da bo reševanje bilateralnih vprašanj potekalo ločeno od širitvenih evropskih procesov.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran