Sporocila za javnost in demantiji

PALICA MIRU ZA NAJDRAŽJE PRIJATELJE
Darilo predsednika Republike Slovenije Milana Kučana papežu Janezu Pavlu II.

Vatikan, 19. marec 1993

Foto: BOBO

Ob prvem uradnem obisku predsednika samostojne republike Slovenije v Vatikanu je Milan Kučan Papežu Janezu Pavlu II predal v dar preprosto pastirsko palico, takšno kot jo uporabljajo pastirji v slovenskih Alpah. Simbolni pomen palice je bilo sporočilo miru in prijateljstva. Izdelana je bila iz orehovega lesa, ki zrcali izročilo preteklosti. Orehu je bilo dodano plemenito jeklo, ki se ob hoji dotakne tal sedanjosti ter bronasto oko, ki zre v prihodnost. Palico je oblikoval mladi slovenski oblikovalec Toni Kancilja pod mentorstvom profesorjem Akademije za likovno umetnost Vladimirja Pezdirca.

Palico je spremljalo naslednje besedilo:
"V zavetju alpskih vrhov je prebival narod, ki je sanjal o miru. Svoje najbolj skrite sanje je shranil v pravljično podobo o kraljestvu Zlatoroga. V dolgih zimskih večerih se je od ust do ust tiho širil glas o tem, kako bo po sedemsto letih v skalnem morju zraslo drevo, iz katerega bo iztesana zibelka za dečka, ki bo našel pravljično kraljestvo. Sanjal je sanje od dobrem pastirju. Njegov tihi glas je šepetal, a je s svojim mogočnim odmevom dosegel tudi najvišje vrhove in jim podaril zlata imena. Nobena sila ni mogla ugasniti mogočnega žarenja tega glasu.

Danes je slovenski narod varen na svoji rodni grudi. Uresničil je svoje sanje. Ponosen je na svoje izročilo in na svojo mladost. Iz debla, katerega korenine segajo tja daleč v skalno morje, je iztesal palico, ki ga bo poslej vodila v miru. Kot najvišji simbol notranjega miru vsakega človeka in duhovnosti celega naroda jo podarja svojim najdražjim prijateljem z iskreno željo, naj hodijo v miru."


Foto: BOBO


Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran