Sporocila za javnost in demantiji

SLUŽBA ZA VLOGE IN POMILOSTITVE V URADU PREDSEDNIKA REPUBLIKE SLOVENIJE

Ljubljana, 7. april 2000


Delo Službe za vloge in pomilostitve temelji na 45. členu Ustave Republike Slovenije, po katerem ima vsak državljan pravico do vlaganja peticij in do drugih pobud splošnega pomena ter na izvirni ustavni pristojnosti predsednika Republike Slovenije iz 107. člena Ustave Republike Slovenije, da odloča o pomilostitvah. Postopek predpisuje zakon o pomilostitvi.

V letu 1999 je Služba za vloge in pomilostitve prejela skupaj 627 zadev, kar je za 42 več kot v letu 1998.

Predsedniku republike je minister za pravosodje v letu 1999. predlagal v odločitev 82 prošenj za pomilostitev obsojencev. Pozitivna odločitev je bila sprejeta v 5 primerih, po usklajenem mnenju sodišč, državnih tožilcev in ministra za pravosodje. Do nizkega števila pozitivno rešenih pomilostitvenih prošenj prihaja, ker se večina obsojenskih zaporniških zadev rešuje v okviru instituta pogojnega odpusta.

Med 545 vlogami, ki jih je obravnavala Služba za pomilostitve in vloge v Uradu predsednika RS v letu 1999, odpade največ vlog na področje sodnih, civilnih in kazenskih zadev, med temi se večina pritožb nanaša na neutemeljeno dolgo reševanje zadev na sodiščih. Pri svojem delu se zato Služba za pomilostitve in vloge povezuje z Ministrstvom za pravosodje in Varuhom človekovih pravic, da ukrepajo v okviru zakonskih pristojnosti, ki jih imajo tudi na področju pravosodne uprave.

Drugi največji sklop med vlogami predstavljajo zadeve s področja socialnega varstva, zaradi težkih socialnih razmer v posameznih družinah, predvsem kot posledica nezaposlenosti. Kljub sistemski urejenosti področja socialnega varstva z zakonodajo, ostaja ta del problematike v naši družbi najtežji in terja nadaljne ukrepe, predvsem na razvoju gospodarstva in s tem zaposlenosti. Služba v Uradu predsednika RS vlagatelje obvešča o ugotovitvah ter svetuje, kaj jim je mogoče v posameznem primeru storiti.

Čeprav ozke ustavne pristojnosti dajejo predsedniku Republike Slovenije možnost, da neposredno odloča le glede pomilostitev obsojencev, se vendar veliko število oseb obrača nanj, kljub delovanju Varuha človekovih pravic in Komisije za peticije Državnega zbora. K temu jih navaja tudi dejstvo, da predsednik RS v svojih javnih nastopih večkrat opozarja na socialne napetosti, socialno pomoč občanom, na naložbe tudi v socialno stanovanjsko gradnjo, na tehnološko posodobitev in na potrebo po odpiranju delovnih mest.

Raznolikost vlog dokazuje, da imajo občani zaupanje v osebnost predsednika Republike ter, da dajejo podporo njegovim usmeritvam v javnih nastopih, kar poudarjajo tudi v svojih vlogah.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran