Sporocila za javnost in demantiji

ZAHVALA PREDSEDNIKA REPUBLIKE KURIKULARNEMU SVETU

Ljubljana, 18. januar 1999


Predsednik republike Milan Kučan je danes sprejel predstavnike Nacionalnega kurikularnega sveta, ki zaključuje svoje delo. Sprejema se je udeležil tudi minister za šolstvo in šport dr. Slavko Gaber. Predsedniku dr. Ivanu Svetliku, predsednikom področnih kurikularnih komisij, predsednici sosveta je predsednik Kučan izrekel priznanje in se jim zahvalil za veliko delo, ki so ga opravili za izobraževanje prihodnjih generacij. Preko njih se je zahvalil tudi vsem ostalim članom NKS, članom področnih in predmetnih komisij, članom sosveta ter učiteljem in vzgojiteljem, ki so v študijskih skupinah sodelovali pri vsebinski prenovi.

Predsednik Kučan je ob tej priložnosti izrazil prepričanje, da je prenova slovenskega šolstva najpomembnejši nacionalni projekt, ki bo bistveno določal slovensko prihodnost. Izrazil je pričakovanje, da bo šola zato še naprej v domeni stroke in da bodo tudi v prihodnje strokovni argumenti prevladali nad političnimi željami. Znotraj stroke pa bodo nedvomno zmeraj obstajali različni pogledi, ki bodo terjali kultivirano razpravo in demokratično soočanje argumentov. Samo tako bo Slovenija lahko v celoti oblikovala in utrdila šolski sistem, ki bo deloval v korist vseh državljanov in države in ne bo odvisen od dnevnih političnih in strankarskih interesov. Zelo pomembno je po mnenju predsednika republike dejstvo, da je Nacionalni karikularni svet znal pritegniti k svojemu delu številne praktike, zaradi česar uživa prenova celotnega sistema vzgoje in izobraževanja, od vrtcev do izobraževanja odraslih, veliko podporo javnosti. To velja še posebej za osnovno šolo, v kateri je vsaka sprememba deležna posebne pozornosti javnosti, saj je obvezna za vse in tako zadeva vsakogar. Podpora javnosti je po mnenju predsednika Kučana važen pogoj, da se bodo spremembe postopoma lahko uveljavile v praksi, še posebej v prvem, najbolj občutljivem obdobju. Predsednik Kučan je izrazil prepričanje, da bodo šolske oblasti in strokovne ustanove ostale odprte za različna mnenja, tudi glede morebitnih predlogov za naknadne izboljšave, ki bi jih narekovala praksa.

Eden od ciljev vsebinske prenove celotne vertikale sistema vzgoje in izobraževanja je omogočiti ustrezno pripravo mladih na realnosti, v katerih izobrazba in omika omogočata lažjo pot do prve zaposlitve, a tudi za menjavo poklica, kar je značilnost sodobnega sveta. Vsebinska prenova šole naj zato po mnenju predsednika predvsem pripomore, da si mladi lahko samostojno oblikujejo svoj nazor in da se v zavesti o pripadnosti svojemu narodu in državi lahko kritično in odgovorno vključujejo v urejanje javnih zadev. Znanje je v današnjem svetu največja dobrina, ki omogoča ljudem, da se uveljavljajo s kvaliteto in odličnostjo. Kvaliteta izdelkov in odličnost storitev je tudi edina prednost, ki jo lahko ima Slovenija v svetu. Znanje daje samozavest, je pogoj za uspeh in odpira vrata v svet. Zato je predsednik Kučan še posebej izrazil pričakovanje, da bo šola dajala dobro življenjsko popotnico vsem mladim ljudem, v vsej njihovi različnosti in ne glede na socialne razlike, da bo zmeraj odprta za vse novo in bo tako eden od stebrov slovenske države na njeni poti v prihodnost.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran