Sporocila za javnost in demantiji

KUČANOVI POSVETI O IZHODU IZ VLADNE KRIZE

Ljubljana, 11. april 2000


Predsednik republike Milan Kučan je danes povabil na pogovor prvake parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin. Seznaniti se je želel z njihovimi pogledi na možne izhode iz razmer, ki so nastale, ko je SLS nekaj mesecev pred rednimi volitvami s 15. aprilom napovedala svoj odhod iz vlade, Državni zbor pa ni sprejel predloga dr. Janeza Drnovška za njeno obnovitev. Dopoldne je predsednik Kučan poslušal ocene in stališča vodilnih predstavnikov LDS, SLS, SDS, SKD, ZLSD in njihovih poslanskih skupin v Državnem zboru. Zvečer bo sprejel še predstavnike DeSUS in SNS ter manjšinska poslanca.

Po mnenju predsednika Kučana je vladna kriza nastala v zelo občutljivem času. Slovenija je sredi ključnih pogajanj z Evropsko unijo in v odločilnem obdobju za izpolnjevanje pogojev za polnopravno članstvo. Tudi pogovori z Nato morajo teči brez prekinitev in pri urejanju notranjih vprašanj prav tako ne sme priti do zastojev, sicer bo Slovenija izgubila z velikim trudom pridobljeno verodostojnost pri zunanjih partnerjih. Država že čuti posledice sedanje negotovosti. Še pomembnejša pa je njena notranja stabilnost. Tudi zanjo nosijo največjo odgovornost parlamentarne stranke in poslanci.

Predsednik Kučan bo do sobote sporočil Državnemu zboru in javnosti, kakšen je po njegovi presoji najboljši izhod iz nastalih razmer, da bi državi povrnili politično, gospodarsko in socialno stabilnost ter verodostojnost v svetu.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran