Sporocila za javnost in demantiji

ODVETNIK ZAKONJŠEK ODGOVARJA PREDSEDNIKU PREISKOVALNE KOMISIJE PUKŠIČU

Ljubljana, 8. junij 2000


Odvetnik mag. Emil Zakonjšek, pooblaščenec predsednika republike Milana Kučana, je danes odgovoril na zahtevo predsednika Preiskovalne komisije o sumu zlorabe javnih pooblastil v procesu lastninskega preoblikovanja in privatizacije nekdanje družbene lastnine Franca Pukšiča, da mu izroči izjavo gospoda Vilija Pleška. Odvetnik Zakonjšek sporoča predsedniku Pukšiču, da mu listine, ki jo zahteva, ne more izročiti, ker za to ni zakonske podlage.

V svojem pismu je ponovno pojasnil vse okoliščine nastanka in overovitve podpisa g. Pleška na izjavi pri notarki Nadi Kumar. Odvetnik Zakonjšek med drugim opozarja, da ni nobene podlage za trditve, da naj bi predsednik države Milan Kučan tedaj, ko je bil zaslišan pred Pukšičevo komisijo kot priča, "zavajal preiskovalno komisijo ali govoril neresnico".

Za preiskovalno komisijo bi moralo biti, kot piše odvetnik, odločilnega pomena predvsem to, da je tudi g. Pleško takoimenovani "dokument" Finexa označil kot ponaredek, o čemer obstojijo tudi druge pisne izjave, ki jih je komisiji posredoval g. Pleško. Očitno pa to dejstvo po oceni odvetnika Zakonjška g. Pukšiča ne zanima, kljub temu da ponarejanje listin in uporaba ponarejenih listin pomeni kaznivo dejanje po 256. čl. Kazenskega zakonika.

Odvetnik Zakonjšek zaključuje svoje pismo z ugotovitvijo, da je iz objavljenega poteka zaslišanja gospoda Pleška in izjav g. Pukšiča mogoče sklepati, da za g. Pukšiča ta vprašanja niso odločilna. Izjava, ki jo je dal predsednik države pred preiskovalno komisijo je resnična, obtožbe g. Pukšiča na njegov račun pa so neutemeljene in žaljive.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran