Sporocila za javnost in demantiji

SREČANJE PREDSEDNIKOV KUČANA IN GOENCZA V ZAGREBU

Zagreb (Hrvaška), 18. februar 2000

Foto: BOBO

Pred današnjo svečano inavguracijo novega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića sta se dopoldne v Zagrebu srečala predsednik Republike Madžarske Arpad Goencz in slovenski predsednik Milan Kučan ter izmenjala poglede na razmere, ki se vzpostavljajo po volitvah na Hrvaškem in v Avstriji.

Soglašala sta, da se je s spremembami Hrvaška uvrstila v stabilni demokratični del Evrope, pri čemer sta oba posebej poudarila njen srednjeevropski značaj.Srednjeevropske države bodo morale po mnenju predsednika Kučana intenzivirati delo pri oblikovanju svoje specifične srednjeevropske regionalne identitete, saj bo imelo regionalno povezovanje po mnenju obeh pomembno vlogo pri integriranju Evrope prihodnosti. Pri tem sta oba ocenila, da bo v srednjeevropsko regionalno povezovanje potrebno intenzivno vključiti tudi Hrvaško. Njena vključitev v integracijske evropske tokove bo po mnenju obeh predsednikov pomembno vplivala tudi na razmere na Balkanu in na novo sooblikovanje politike mednarodne skupnosti do Zvezne republike Jugoslavije.

Beseda je tekla tudi o skupnem vrednostnem sistemu nove Evrope in o možnostih ogrožanja teh skupnih temeljev s strani prvaka avstrijske svobodnjaške stranke. Predsednik Kučan je poudaril, da gre za razkorak, ki ga bo morala razrešiti Avstrija. Slovenija se je solidarizirala s stališči Evropske unije in bo sodila avstrijsko vlado po njenih dejanjih, posebej pozorno pa bo proučevala pogojevanje predsednika avstrijskih svobodnjakov za vstop Slovenije v Evropsko unijo.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran