archived page

Predsednik republike nagovoril udeležence globalne konference na področju mednarodnih študij

Ljubljana, 23.7.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je danes udeležil odprtja 2. globalne konference na področju mednarodnih študij, ki te dni poteka na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. V svojem pozdravnem nagovoru je dejal, da so na dnevnem redu konference zanimiva vprašanja, kot so razvoj mednarodnih konfliktov, politični procesi v današnjem svetu, vprašanje mednarodnih organizacij, pomen ideologij, religij in kulture, vprašanje nacionalnega interesa in druga temeljna vprašanja, s katerimi se danes sooča svet.

Kot je izpostavil predsednik republike, optimistični pogled na globalizacijo danes v svetu ni več prevladujoč, saj sadovi globalizacije niso razporejeni enakomerno, nekateri svetovni problemi pa kljub globalizaciji ostajajo nerešeni ali so se celo poglobili. Današnji svet je pred izzivi, ki niso nikakor lažji kot oni, ki so bili poznani v času hladne vojne, je dejal predsednik. Zato je udeležencem konference postavil vprašanje, ali svet potrebuje novo politiko in kakšna naj bo, da bo sposobna odgovoriti na nekatera ključna vprašanja, kot je problem globalnega segrevanja in z njim povezana ekološka kriza sveta.

Klikni za povečavoKot je pojasnil, delovanje in vzorci mednarodnega sodelovanja, kakršne poznamo danes, za rešitev tega vprašanja ne zadostujejo. Za reševanje problema globalnega segrevanja bo po besedah predsednika republike potrebno okrepiti določena globalna partnerstva. Kot je poudaril predsednik dr. Danilo Türk, pa nova politika ne more biti samo stvar mednarodnih institucij ali odnosov med državami, ampak mora izhajati iz civilnodružbenih odnosov, odnosov med ljudmi in sprememb v ekonomski produkciji. Predsednik republike je v zaključku nagovora izrazil upanje, da bodo udeleženci v okviru konference lahko razpravljali tudi o tovrstnih vprašanjih in jim zaželel veliko intelektualnega uspeha, intelektualnega zadovoljstva in prijetno bivanje v Ljubljani.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani