archived page

Udeležba predsednika Türka na inavguraciji novega hrvaškega predsednika

Zagreb, 18.2.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil slovesne inavguracije predsednika Republike Hrvaške dr. Iva Josipovića (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil slovesne inavguracije novega predsednika Republike Hrvaške dr. Iva Josipovića. Slovesnosti so se udeležili tudi predsedniki Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kosova, Madžarske, Makedonije, Poljske in Slovaške.

Ob tej priložnosti je imel predsednik dr. Danilo Türk tudi bilateralna srečanja s predsednikom Republike Kosovo dr. Fatmirjem Sejdiujem, s predsednikom Republike Makedonije dr. Gjorgejem Ivanovom in novim predsednikom Republike Hrvaške dr. Ivom Josipovićem.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Republike Kosovo dr. Fatmirjem Sejdiujem (foto: Tina Kosec/STA)S predsednikom Republike Kosovo sta govorila o bilateralnih odnosih in krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Predsednik Türk je poudaril pomen evropske perspektive Kosova in iskanja praktičnih rešitev. Pri tem je izpostavil zlasti liberalizacijo viznega režima v odnosu do Evropske unije.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Republike Makedonije dr. Gjorgejem Ivanovom (foto: Tina Kosec/STA)S predsednikom Republike Makedonije sta se zadržala v daljšem pogovoru, v katerem je predsednik Ivanov predsednika Türka seznanil z razvojem dejavnosti v zvezi z vprašanjem imena Makedonije. Slovenski predsednik je izrazil zaskrbljenost zaradi pomanjkanja napredka pri iskanju odgovorov na to vprašanje in se zavzel za dodatne napore. Poudaril je, da poleg naporov odposlanca generalnega sekretarja Združenih narodov Matthewa Nimetza Makedonija in Grčija potrebujeta intenziven dvostranski dialog in krepitev zaupanja, ki je nujno za uspešno iskanje kompromisne rešitve.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z novim predsednikom Republike Hrvaške dr. Ivom Josipovićem (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je s hrvaškim predsednikom dr. Ivom Josipovićem pogovarjal o bilateralnih odnosih. Sogovornika sta se strinjala, da njuno prvo srečanje poteka v dobrih okoliščinah, ko pri reševanju nekaterih glavnih odprtih vprašanj državi beležita določen napredek. Nadaljnji razvoj odnosov bi moral po njunem mnenju temeljiti na vzajemnem spoštovanju in ob upoštevanju interesa državljanov obeh držav za dvig odnosov na novo raven. Ocenila sta, da obstaja še veliko možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja ter za skupen nastop slovenskih in hrvaških podjetij na tretjih tržiščih. Predsednika sta se dogovorila tudi za nadaljevanje stikov med Slovenijo in Hrvaško na najvišji ravni. Tako je predsednik Josipović na povabilo predsednika Türka izrazil pripravljenost, da že v kratkem obišče Republiko Slovenijo.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z novim predsednikom Republike Hrvaške dr. Ivom Josipovićem (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za medije po srečanju dejal, da začetek mandata predsednika Josipovića kaže na novo fazo v razvoju Hrvaške in njene mednarodne vloge. "Hrvaška se pospešeno pripravlja za vključitev v Evropsko unijo. Kot je tudi pokazal govor predsednika Josipovića na inavguraciji ima na domačem terenu precej pomembnih nalog v zvezi z zagotavljanjem socialne in ekonomske pravičnosti, bojem proti korupciji in drugih nalog, ki spadajo v ta okvir. Ta razvoj in začetek nove faze sta pomembna tudi za Slovenijo. Tudi mi moramo razmisliti o tem, kakšnega soseda dobivamo. Ta sosed postaja čedalje bolj zanimiv partner, tako za ekonomsko kot tudi za politično sodelovanje na mednarodni ravni. Podlaga za sodelovanje mora biti obojestransko spoštovanje, pa tudi reševanje odprtih vprašanj, ki jih je treba še rešiti," je povedal predsednik v izjavi za medije.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani