archived page

Uradni obisk generalne guvernerke Kanade

Brdo pri Kranju, 21.10.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel generalno guvernerko Kanade Michaëlle Jean (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel generalno guvernerko Kanade Michaëlle Jean, ki nadaljuje svoj uradni obisk v Republiki Sloveniji, ki ga je decembra lani prekinila zaradi nujnih političnih obveznosti v Kanadi. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta imela slovenski predsednik in kanadska generalna guvernerka pogovor na štiri oči, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Kanade pod vodstvom predsednika in generalne guvernerke.

Predsednik dr. Danilo Türk je odnose med državama ocenil kot odlične in poudaril, da obstaja veliko možnosti za njihovo poglobitev. Spomnil je na podporo Kanade slovenskemu vključevanju v zvezo Nato in plodno sodelovanje obeh držav v več mednarodnih pobudah. Izpostavil je izkušnje Kanade na področju multikulturalizma in integracije različnih etničnih skupnosti, tako domorodnih ali tradicionalnih, kot tudi tistih, ki so posledica imigracij. Po njegovih besedah Evropski uniji primanjkuje tovrstnih izkušenj, zato bi se pri razvoju modelov integracije lahko veliko naučili iz kanadskih zgledov. Predsednik je dodal, da Slovenija ceni tudi vlogo Kanade v mednarodni skupnosti in njene iniciative na področjih človekovih pravic, mirovnih operacij, odstranjevanja min in humanitarnih dejavnosti.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel generalno guvernerko Kanade Michaëlle Jean (FA BOBO)Tudi generalna guvernerka Michaëlle Jean je odnose med Slovenijo in Kanado označila kot odlične in se zavzela za to, da bi raziskali nove oblike sodelovanja med državama. Izrazila je spoštovanje do velikih dosežkov, ki jih je mlada slovenska država dosegla v tako kratkem času od njenega nastanka. Potrdila je, da je Kanada dežela raznolikosti, kjer različne etnične skupnosti živijo v harmoniji in medsebojnem spoštovanju, kar je po njenih besedah pomemben del kanadske identitete. Izpostavila je tudi slovenske izseljence v Kanadi in poudarila, da ceni njihov prispevek k razvoju Kanade.

Sogovornika sta se zavzela za poglobitev gospodarskega sodelovanja, ki trenutno poteka v skromnem obsegu. Predsednik Türk je omenil predvsem priložnosti na področju logistike in izpostavil dobro strateško lokacijo Slovenije v okviru srednjeevropskega prostora. Generalna guvernerka pa je omenila možnosti za povezovanje kanadskega pristanišča Halifax s slovensko Luko Koper. Predlagala je, da bi kanadske poslovneže bolje informirali o poslovnih priložnostih, ki jih ponuja sodelovanje s Slovenijo.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel generalno guvernerko Kanade Michaëlle Jean (FA BOBO)S slovenskim predsednikom se je pogovarjala tudi o možnostih poglobitve sodelovanja na področju znanosti in visokega šolstva. Kot sta se strinjala oba sogovornika, so investicije v znanje še bolj pomembne v sedanjem negotovem času. K temu bo pripomogel tudi Sporazum o mobilnosti mladih, ki ga bosta državi podpisali med uradnim obiskom kanadske generalne guvernerke.

Slovenski predsednik in kanadska generalna guvernerka sta se pogovarjala o sodelovanju v okviru Mednarodne fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF) in pri humanitarnih projektih. Predsednik Türk je predstavil slovenski projekt rehabilitacije otrok, ki so utrpeli hude telesne poškodbe in invalidnost v januarskih spopadih na območju Gaze.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel generalno guvernerko Kanade Michaëlle Jean (FA BOBO)Obravnavala sta tudi razmere v Afganistanu. Kanadska generalna guvernerka je dejala, da je pred kratkim obiskala Afganistan, kjer je prisluhnila afganistanskim otrokom in predstavnikom civilne družbe. Strinjala sta se, da je potrebno oblikovati afganistanske rešitve za afganistanske probleme in da je pri tem potrebna vztrajnost. Predsednik Türk je kot osrednji problem navedel vprašanje legitimnosti afganistanske državne oblasti.

Beseda je tekla tudi o mednarodni pobudi Zavezništvo civilizacij. Predsednik dr. Danilo Türk je povabil kanadsko guvernerko Michaëlle Jean k sodelovanju v tej pobudi, saj ima Kanada veliko dragocenih izkušenj na področju integracije etničnih skupnosti.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel generalno guvernerko Kanade Michaëlle Jean (FA BOBO)Kanadsko generalno guvernerko je zanimalo tudi, kako napreduje reševanje mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. Predsednik Türk je pojasnil, da sta državi trenutno v zelo intenzivni in občutljivi fazi pogovorov, v kateri se usklajujeta glede podpisa arbitražnega sporazuma.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani