archived page

Sprejem za slovensko ekipo s tekmovanja EuroSkills 2012

Ljubljana, 17.10.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel ekipo, ki je zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju v poklicnih spretnostih EuroSkills 2012 (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel ekipo, ki je zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju v poklicnih spretnostih EuroSkills 2012. Na tekmovanju lahko sodelujejo mladi med 18. in 25. letom starosti, ki že imajo razvite poklicne spretnosti. Poudarek je na aplikativnih znanjih, čemur so prilagojene tudi tekmovalne naloge. Glavni cilj tekmovanja je promocija poklicev, ki so bodisi deficitarni, redki, ali imajo nižji družbeni ugled.

Predsednik je v pozdravnem nagovoru izpostavil pomen znanja in spretnosti, ki jih mladi razvijajo v okviru tekmovanja EuroSkills in v svojih poklicih. Te spretnosti bi morali po njegovih besedah v naši družbi ustrezno ceniti in bolje razumeti. Predsednik je poudaril, da smo del Evrope, zato je prav, da se primerjamo z drugimi in da poskušamo biti čim boljši. Ob tem je čestital slovenski ekipi, ki je na tekmovanju EuroSkills dosegla dober rezultat.

Miha Lovšin iz Centra Republike Slovenije za poklicno izobraževanje se je v imenu vseh slovenskih tekmovalcev, mentorjev in sodnikov na tekmovanju EuroSkills ter v imenu centra za poklicno izobraževanje zahvalil predsedniku za sprejem, ki ima veliko simbolno vrednost in pomeni potrditev njihovega dosedanjega dela, pa tudi za predsednikov podporo njihovim prizadevanjem v minulih letih.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel ekipo, ki je zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju v poklicnih spretnostih EuroSkills 2012 (foto: Nebojša Tejić/STA)V priprave na tekmovanje bi morali po njegovem mnenju v prihodnje bolj dejavno vključiti tudi delodajalce, ki zaenkrat še ne poznajo dovolj dobro vrednosti tega tekmovanja za boljše združevanje sfer izobraževanja in dela ter bistvenih prednosti poklicnega in strokovnega izobraževanja. Gre namreč za vzpostavljanje direktne povezave med šolanjem in prehodom na trg dela. Dodal je, da si v prihodnosti želijo še bolj izpopolniti izborni sistem in pripravo tekmovalcev za nastop na tem tekmovanju.

Predsednik Türk je spomnil, da smo v zgodovini poklicnega izobraževanja v Sloveniji doživeli že tako vzpone kot padce. Ocenil je, da smo danes v obdobju, ko se bo krepilo razumevanje o pomenu poklicnega izobraževanja. "V prihodnost moramo gledati z zaupanjem v poklicno izobraževanje, v pomen znanj in spretnosti, pridobljenih na ta način, ter v pomen evropskih primerjav na tem področju, ki nam lahko zelo pomagajo," je poudaril.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani