archived page

Predsednik republike podprl prizadevanja centrov za socialno delo

Ljubljana, 10.4.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je sestal s predstavniki največjih centrov za socialno delo (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predstavnike največjih slovenskih centrov za socialno delo, ki so predsednika seznanili z zaznavanjem in razreševanjem stisk posameznikov ter s težavami, s katerimi se soočajo centri za socialno delo v zaostrenih gospodarskih razmerah. Predsedniku so se zahvalili za sprejem in poudarili, da gre za prvi tovrstni sprejem pri predsedniku republike od osamosvojitve Slovenije naprej. Dejali so, da cenijo senzibilnost, ki jo je predsednik pokazal na področju socialne problematike, ki lahko zagotovi pozitivne premike na tem področju. Predsedniku so predstavili stanje v vseh večjih slovenskih centrih in opozorili, da 62 centrov za socialno delo, ki izvajajo več kot 400 različnih programov na lokalni, regionalni ali državni ravni, deluje v različnih okoljih in pogojih dela.

Izpostavili so, da v nekaterih okoljih v zadnjih mesecih beležijo veliko povečanje brezposelnosti ter povečanje števila prosilcev za denarno socialno pomoč, tako redno kot izredno. Po njihovih predvidevanjih se bo ta pritisk še dodatno okrepil v drugi polovici letošnjega leta in prihodnje leto, ko bodo državljani, ki so izgubili službo, izčrpali pravice do nadomestil za brezposelnost. Čeprav smo v preteklosti že beležili višjo brezposelnost, pa so se tokrat v socialnih stiskah znašli ljudje, ki prej niso imeli teh izkušenj in jim pogosto primanjkujejo veščine, ki bi jim omogočile uspešno soočanje s stiskami. Poslabšanje razmer čutijo tudi posamezniki in družine z najnižjimi dohodki in pokojninami, zaskrbljuje pa tudi drugi obraz krize, ki se kaže v povečanju revščine otrok, tistih družin, ki so več časa prejemnice pomoči, enostarševskih družin ter starejših, zlasti tistih brez partnerja. Vse več je tudi nasilja, zlasti nad starejšimi, ki pogosto ostaja prikrito in ni vedno fizično nasilje, opažajo pa tudi siceršnji porast po teži nasilja. Zaznali so tudi večje število tožb in deložacij ljudi, ki ne zmorejo odplačevati obrokov za nakup stanovanja, ter pomanjkanje neprofitnih stanovanj oziroma bivalnih enot, kamor bi se lahko zatekli v stiski. Kot posebne probleme so opredelili socialne stiske Romov, porast alkoholizma in zlorab drog ter večje število brezdomcev, ki se pojavljajo tudi v manjših krajih.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je sestal s predstavniki največjih centrov za socialno delo (FA BOBO)Kot glavni problem so navedli omejitve, ki jih imajo centri pri dodeljevanju pomoči, saj se morajo pri obravnavi vlog držati vseh zakonskih določil in spoštovati razmeroma nizek cenzus pri dodelitvi denarne socialne pomoči. Zato se zavzemajo za uvedbo instituta diskrecijske pravice pri odločanju centrov o dodelitvi pomoči. Pri tem jih je podprl tudi predsednik republike dr. Danilo Türk, ki je izrazil zadovoljstvo, da so centri z večjo avtonomijo pripravljeni sprejeti tudi večje odgovornosti, ki so s tem povezane. Poudaril je, da mora biti v času krize med vrednotami na prvem mestu solidarnost, ki pa je ne smemo razumeti samo kot pomoč države, ampak tudi kot to, kar ljudje pomagajo drug drugemu, zato se je zavzel za čimprejšnje sprejetje zakona o prostovoljstvu, ki bi uredil status prostovoljcev.

Predstavniki centrov so omenili tudi problem izgorevanja socialnih delavcev v centrih in veliko potrebo po dodatnih kadrovskih okrepitvah, do česar prihaja zaradi povečanega števila prosilcev za različne oblike pomoči in zaradi dodatnih javnih pooblastil, ki so jih centri za socialno delo prejeli v zadnjih letih. Zaradi različnih razmer, v katerih delujejo, vsi centri tudi ne zmorejo nuditi enakega standarda storitev za državljane, ki se nanje obrnejo po pomoč. Kot dodaten problem so navedli slabo razvito mrežo nevladnih organizacij v nekaterih okoljih, ki bi lahko do določene mere razbremenila centre pri nudenju pomoči ljudem, ki se znajdejo v velikih socialnih stiskah. Problem je tudi v financiranju centrov, ki morajo za določene programe iskati sofinancerje iz lokalne skupnosti, kar je v kriznih razmerah še veliko težje. Dodali so, da se tudi sami zavedajo potrebe po reorganizaciji služb, ki bi centrom omogočila boljše odzivanje na današnje razmere. Kot možno rešitev so omenili razvoj regionalnih središč, ki bi uporabnikom omogočila enako raven storitev v vseh delih Slovenije.

Predstavnik ministrstva za delo družino in socialne zadeve Davor Dominkuš je dejal, da na ministrstvu tudi sami opažajo trende, o katerih so govorili predstavniki centrov, in tudi sam podprl prizadevanja predsednika dr. Danila Türka na socialnem področju. Dodal je, da že pripravljajo ustrezne zakonske spremembe, s katerimi bodo določili raven denarne socialne pomoči, ki bo ljudem z najnižjimi dohodki omogočila preživetje, ter enotno uveljavljanje vseh ključnih socialnih transferjev posameznikom in družinam. Med drugim bodo z zakonskimi spremembami zagotovili tudi večjo avtonomijo centrov za socialno delo ter opredelili številne druge ukrepe za tiste, ki se nahajajo v največji socialni stiski. Teh je po ocenah ministrstva med 100 in 120 tisoč.

Predsednik dr. Danilo Türk se je zavzel za to, da bi s spremembami na področju koordinacije socialnih transferjev pohiteli. Centrom za socialno delo je izrekel priznanje za njihovo delo in se jim zahvalil tudi za pomoč pri reševanju problemov državljanov, ki se po pomoč obračajo na predsednika republike in jih urad predsednika republike odstopi v obravnavo posameznim centrom. Predlagal je, da bi se v drugi polovici leta ali v začetku naslednjega leta vnovič sestali in skupaj pregledali razvoj na področju delovanja centrov za socialno delo.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani