archived page

Predsednik o pomenu čebelarstva za ohranitev biodiverzitete

Ljubljana, 28.9.2010  |  govor


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na 3. mednarodnem forumu o apiterapiji in apikvaliteti
Ljubljana, 28. september 2010


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 3. mednarodnega foruma o apiterapiji in apikvaliteti (foto: Tamino Petelinšek/STA)Dragi čebelarji,
spoštovani predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč,
spoštovani predsednik mednarodne čebelarske organizacije Apimondia Gilles Ratia,
spoštovani gostje,

vesel sem bil vašega povabila in z vso odgovornostjo sem sprejel pokroviteljstvo nad 3. mednarodnim forumom o apiterapiji in apikvaliteti. Tukaj ste zbrani vsi tisti, ki dobro veste, da je odnos do čebel eno izmed najresnejših naravovarstvenih vprašanj, ki je tesno povezano tudi s prihodnostjo človeka. Čebele poskrbijo za naraven razvojni ciklus rastlinja, živalstva in tudi človeka. Čebela je na planetu Zemlja veliko dlje kot človek, preživela je različna razvojna obdobja našega planeta, zato ji moramo omogočiti, da bo preživela tudi v današnjih razmerah. Tukaj ste se zbrali strokovnjaki z vsega sveta, s področij medicine, farmacije, biologije, ekologije, kmetijstva, gozdarstva, pa tudi gospodarstveniki, ki v čebelarstvu vidite dobro priložnost za razvoj tehnologij, ki prispevajo k vedno novim, kvalitetnejšim prehrambnim, zdravstvenim in drugim izdelkom.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 3. mednarodnega foruma o apiterapiji in apikvaliteti (foto: Tamino Petelinšek/STA)Letos je tudi mednarodno leto biodiverzitete. Pretekli teden so Združeni narodi organizirali pomembno mednarodno srečanje, Visoko srečanje o biotski raznovrstnosti. To srečanje je bilo priložnost za ugotovitev, da sta naš planet in njegova biodiverziteta ogrožena. Planet se sooča s krizo. Človeštvo uničuje živalske in rastlinske vrste stokrat hitreje kot naravno okolje. Zato so se voditelji držav in vlad, ki so se zbrali v preteklem tednu, dogovorili, da bodo pospešili prizadevanja za nove sporazume, nove mednarodne dokumente, ki bodo omogočili resnejše prizadevanje, resnejšo obvezo in resnejše ukrepanje za ohranitev naravnega okolja, ohranitev živalskih in rastlinskih vrst ter preprečitev številnih dejavnosti, ki ogrožajo biodiverziteto. Zato vaše srečanje poteka v posebno občutljivem trenutku in v obdobju, ko moramo poiskati načine, kako postaviti čebelarstvo in skrb za to pomembno živalsko vrsto v ospredje prizadevanj za ohranitev biodiverzitete.

V Sloveniji jemljemo čebelarstvo izjemno resno. V Sloveniji so kar štirje čebelarji na tisoč prebivalcev in med njimi so odlični strokovnjaki, organizatorji, raziskovalci, avtorji in predavatelji. V Sloveniji imamo našo lastno čebeljo vrsto, kranjsko čebelo sivko, ki je našla pri nas svoj domicil. Poznana je po vsem svetu in je druga najbolj razširjena rasa medonosnih čebel na svetu. Imamo tudi dva čebelarska velikana v zgodovini čebelarstva: Petra Pavla Glavarja, ki je prvi učil in pisal o čebelarstvu v slovenskem jeziku, in Antona Janšo, ki je slovensko čebelarsko znanje ponesel na Dunaj in postal prvi cesarsko-kraljevi učitelj čebelarstva.

Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila 3. mednarodnega foruma o apiterapiji in apikvaliteti (foto: Tamino Petelinšek/STA)Mnogim čebelarstvo predstavlja možnost preživetja, vendar je večina tega dela opravljenega brez pričakovanih velikih dobičkov, z navdušenjem in s predanostjo temu delu. Upam, da se bo vaše delo tako nadaljevalo in tudi krepilo. In ko govorim o vaših prizadevanjih in vašem prispevku, moram povedati, da smo v naši družbi zaskrbljeni, kadar vidimo, da čebele umirajo, kajti vemo, da naš odnos do narave in življenja ni najprimernejši. Zato še toliko bolj podpiram vaša prizadevanja, ki ste si jih zastavili na vašem forumu za ohranitev čebel. Vsi si želimo, da bi ustvarili dobre pogoje za sožitje med kmetovalci, gozdarji in čebelarji, med vsemi, ki delujete v naravi, kajti prihodnost čebelarstva je močno povezana s prihodnostjo našega celotnega življenja.

Dovolite mi, da se vam zahvalim za vaša prizadevanja in vašo skrb za naravo in okolje in da se zahvalim tudi strokovnjakom, ki bodo predstavili svoje strokovne poglede, razstavljavcem in drugim. Še posebej bi se rad zahvalil organizatorjem 3. mednarodnega foruma o apiterapiji in apikvaliteti. Vsem udeležencem, ki so prišli v Ljubljano iz drugih držav, pa bi želel, da bi iz Ljubljane in s tega foruma odnesli dobre vtise in lepe spomine in da bi se k nam vračali tudi ob drugih priložnostih. In verjemite mi, v Sloveniji dobro razumemo, kako pomemben je ta forum in kako pomembno je vaše delo za ohranjanje biodiverzitete, ki je ena ključnih preživetvenih nalog človeštva. V duhu tega priznanja in razumevanja vas pozdravljam in sedaj ob koncu tega nagovora odpiram 3. mednarodni forum o apiterapiji in apikvaliteti.

Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani