archived page

Obisk predsednika republike v občini Dolenjske Toplice

Dolenjske Toplice, 16.5.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal z županom Občine Dolenjske Toplice Jožetom Muhičem (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal občino Dolenjske Toplice, kjer se je srečal z županom Jožetom Muhičem in predstavniki Občine Dolenjske Toplice, ki so mu predstavili delovanje in projekte občine. Predsednik je nato obiskal spominski center v Kočevskem rogu, kjer si je v Mačkovem domu ogledal razstavo z maketami in dokumentarni film o nekdanji Bazi 20. Predsednik se je v nadaljevanju srečal s predstavniki Društva Kočevarjev staroselcev, po pogovoru pa se je udeležil slovesnosti ob odprtju genske banke starih sadnih sort, kjer je imel pozdravni nagovor. Zatem je predsednik slovesno odprl sadni vrt, kjer je posadil spominsko jablano.
Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal Bazo 20 v Kočevskem rogu (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za medije pohvalil jasno vizijo razvoja občine Dolenjske Toplice, ki je nekatere svoje prostorske in strateške ureditve določila že v preteklosti. Izpostavil je zlasti pomen razvoja infrastrukture, kamor spadajo infrastrukturni objekti, kanalizacija, internet, cestne obvoznice in podobno, kjer bo občina potrebovala čim več razumevanja na državni ravni.

Občina ima veliko možnosti tudi na področju razvoja turizma, saj razpolaga z naravnimi danostmi in tradicijo, ki so lahko podlaga za visoko kakovostne oblike turizma. Da bi to dosegli, bi morali zelo skrbno spremljati trende na področju turizma in potrebe po novi ponudbi. Tudi zagotovitev čim boljše povezanosti med lokalnim pridelovanjem kmetijskih izdelkov in lokalnim turizmom je lahko po mnenju predsednika zelo perspektiven dejavnik graditve kakovosti turistične ponudbe.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal s člani Društva Kočevarjev staroselcev (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je izpostavil, da je kulturna dediščina kočevskih Nemcev del naše skupne dediščine in nas utrjuje v prepričanju, da je pot naprej pot sožitja v Evropi. Kot je pojasnil, bi morali spoštovati kulturna izročila drug drugega in se iz njih kaj naučiti. Dodal je, da moramo razumeti boleče trenutke iz naše zgodovine, vendar nas to ne sme ovirati, da ne bi razvijali sožitja in iz te kulturne dediščine črpali čim boljših vsebin za prihodnost.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je odprl sadni vrt, kjer je posadil spominsko jablano (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je poudaril tudi pomen genske banke starih sadnih sort, ki nas opominja, da sta genska in biotska raznovrstnost med najpomembnejšimi vidiki skrbi za okolje. O tem vprašanju, ki je svetovno pomembno, se bo veliko govorilo tudi na letošnji Konferenci Združenih narodov o trajnostnem razvoju "Rio+20", ki bo potekala junija v Riu de Janeiru. Predsednik je dejal, da smo ponosni, da imamo v Sloveniji center, ki tako dobro skrbi za naše prvotne sadne sorte in ki se vključuje v splošno svetovno prizadevanje za ohranjanje biotske raznovrstnosti.


Intervju predsednika republike dr. Danila Türka za televizijo Vaš kanal ob obisku občine Dolenjske Toplice
Vir: Vaš kanal


© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani