archived page

Srečanje predsednika republike s predsednikom Združenih držav Amerike

Brdo pri Kranju, 10.6.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je danes sestal s predsednikom Združenih držav Amerike Georgeom W. Bushem, ki se mudi na svojem zadnjem obisku v vlogi ameriškega predsednika v Evropi. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama zelo dobri, in se zavzela za poglobitev sodelovanja, predvsem na gospodarskem področju.

Slovenski in ameriški predsednik sta se v pogovoru dotaknila nekaterih temeljnih tem, kot so skupne transatlantske vrednote, ki povezujejo Evropo in ZDA. Strinjala sta se, da je potrebno vložiti več naporov v razvoj demokracije in zagotavljanje človekovih pravic v svetu. Ob tem sta kot problem omenila tudi ameriško vojaško oporišče Guantanamo na Kubi ter se pogovorila o dejavnostih, ki vodijo v njegovo zaprtje.

Govorila sta tudi o vprašanjih energije in problemu globalnega segrevanja ter o potrebi po oblikovanju popolnoma drugačnih in ambicioznih pristopov, ki bi temeljili na novih tehnologijah. Predsednika sta izmenjala stališča tudi o mednarodnih kriznih vprašanjih, zlasti o razmerah na Bližnjem vzhodu. Zavzela sta se za učinkovito delovanje bližnjevzhodnega "kvarteta", v katerem sodeluje tudi EU (skupaj z OZN, ZDA in Rusijo), in za napredek pogajanj s ciljem ustanovitve palestinske države v tem letu.

Beseda je tekla tudi o nekaterih drugih temah, kot je položaj na Kubi, v Kolumbiji in Venezueli.
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani