archived page

Pobuda predsednika republike za kitajski vrt v Ljubljani

Ljubljana, 21.6.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel podpredsednika Vlade Ljudske republike Kitajske Hui Liangyuja (FA BOBO)Soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk je sprejela 6-člansko delegacijo strokovnjakov iz mesta Chengdu, prestolnice kitajske pokrajine Sichuan, ki so skupaj s predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve in Mestne občine Ljubljana v preteklih dneh opravili vrsto pogovorov v zvezi s pripravami na ureditev kitajskega vrta v Ljubljani. Kitajski vrt naj bi predstavljal dodaten izraz prijateljstva in tesnega sodelovanja med pobratenima mestoma Ljubljano in Chengdujem.

Pobudo za projekt je dal predsednik republike dr. Danilo Türk, ko je 27. avgusta 2009 sprejel podpredsednika Vlade Ljudske republike Kitajske Huija Liangyuja. Kitajska stran je predlog z veseljem podprla, mesti Chengdu in Ljubljana pa sta vzpostavili primerne kontakte za pripravo načrtov in izvedbe projekta.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel podpredsednika Vlade Ljudske republike Kitajske Hui Liangyuja (FA BOBO)Delegacija si je ogledala možno lokacijo vrta in opravila vrsto strokovnih pogovorov v zvezi z urbanističnimi, botaničnimi in drugimi vprašanji. Projekt naj bi predvidoma realizirali do zaključka leta 2011, kar bo sovpadalo z obeležitvijo 30. obletnice pobratenja mest Chengdu in Ljubljana (oktobra 2011) ter 20. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med
Republiko Slovenijo in Ljudsko republiko Kitajsko (maja 2012).

Člani kitajske delegacije so v pogovoru s soprogo predsednika republike predstavili podrobnosti projekta in spisek vprašanj, ki jih je treba rešiti v procesu izvedbe.

Tradicionalni kitajski vrt s interakcijo različnih elementov, kot so voda, rastline, kamni in arhitektura, vzpostavlja prostor, namenjen kontemplaciji narave. Kitajski vrt v Ljubljani bo obiskovalcem poleg uživanja v lepoti narave omogočil tudi boljše razumevanje kitajske kulture in bo prispeval h krepitvi kulturnih in gospodarskih vezi med Slovenijo in Kitajsko.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani