archived page

Predsednik se je seznanil s strateškim pregledom obrambnega resorja

Ljubljana, 16.7.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk je sprejel ministrico za obrambo dr. Ljubico Jelušič s sodelavci, ki so mu predstavili ugotovitve iz Strateškega pregleda obrambnega resorja 2009 (FA BOBO)Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk je sprejel ministrico za obrambo dr. Ljubico Jelušič s sodelavci, ki so mu predstavili ugotovitve iz Strateškega pregleda obrambnega resorja 2009. Predstavljeni dokument je zajel pregled celotnega obrambnega resorja, ki poleg Slovenske vojske obsega tudi upravni del ministrstva ter sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Kljub kritičnim zaključkom so sogovorniki ugotovili, da vsa našteta področja uspešno opravljajo svoje poslanstvo. Največ izzivov so ugotovili na področju obsega in strukture obrambnih sil in virov, tako kadrovskih kot tudi finančnih. Temeljita analiza kadrovskih virov je namreč potrdila že znane ugotovitve kadrovskih nesorazmerij v sestavi Slovenske vojske ter preobsežno in neučinkovito obrambno administracijo. Ministrica dr. Ljubica Jelušič je ob tem zagotovila, da se na ministrstvu zavedajo, da je na področju obrambne administracije potrebna racionalizacija, ter dodala, da podobne ugotovitve pričakujejo tudi na področju celotne javne uprave.

Sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami se bo po načrtih usmeril predvsem v preventivne dejavnosti, na tem področju pa bo obrambno ministrstvo sodelovalo tudi z drugimi vladnimi resorji. Pri tem bo potrebno poskrbeti za ustrezno razmerje med prostovoljci in poklicnimi silami, večji poudarek pa bodo na ministrstvu posvečali negovanju in ohranjanju vrednot prostovoljstva in solidarnosti.

Predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk je sprejel ministrico za obrambo dr. Ljubico Jelušič s sodelavci, ki so mu predstavili ugotovitve iz Strateškega pregleda obrambnega resorja 2009 (FA BOBO)Sogovorniki so ob tem izpostavili, da krizne razmere omogočajo ne samo preživetje, ampak tudi prilagajanje in transformacijo obrambnega sistema. Dotaknili so se tudi obrambnega proračuna, kjer so poudarili, da z njegovim znižanjem ne sme biti ogrožena obrambna sposobnost države, varnost pripadnic in pripadnikov obrambnih sil ter pripravljenost sistema za zaščito in reševanje za primere ukrepanja ob naravnih in drugih nesrečah širših razsežnosti. Med strateškimi cilji so omenili tudi oživitev slovenske obrambne industrije, s čimer ima ministrstvo veliko izkušenj iz preteklosti.

Predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk je dejal, da ne glede na sedanje razmere še vedno potekajo procesi povezovanja in sodelovanja v mednarodni skupnosti. Tako bo po njegovih besedah skupen nastop obrambnih in varnostnih organizacij pri zagotavljanju varnosti in preprečevanju širjenja kriznih žarišč nujen tudi v prihodnosti. Predsednik ob tem poudarja, da moramo pri našem sodelovanju v mednarodnih operacijah zagotoviti ustrezno stopnjo koncentracije in specializacije.

Če ob tem upoštevamo zmanjševanje obsega razpoložljivih virov, predvsem finančnih, ter uporabo sodobnih oborožitvenih sistemov, lahko zaključimo, kakšne obrambne sile potrebujemo v prihodnosti. Te morajo biti manjše, visoko usposobljene, premične in prilagodljive ter morajo v svoji sestavi imeti takšno vrsto zmogljivosti v obsegu in strukturi, da bodo omogočile dopolnjevanje poklicne in pogodbene sestave, je dejal predsednik dr. Danilo Türk. Vsaka država si namreč prizadeva za oblikovanje takšnih obrambnih sil, ki bodo v primeru ogrožanja nacionalne varnosti upravičile pričakovanja vseh državljanov pri obrambi države, je zaključil predsednik.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani