archived page

Predsednik republike sprejel predsednika Ukrajine Viktorja Juščenka

Ljubljana, 4.6.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je danes sprejel predsednika Ukrajine Viktorja Juščenka, ki je prišel na delovni obisk v Slovenijo. Predsednika sta najprej imela pogovore na štiri oči, nato pa so sledili pogovori med delegacijama obeh držav.

V izjavi za medije je predsednik republike dr. Danilo Türk uvodoma pojasnil, da je obisk predsednika Juščenka izjemno pomemben, tako zaradi dvostranskih razlogov, kot tudi zaradi izmenjave mnenj o širšem položaju v Evropi in v svetu. Državi na dvostranski ravni beležita zelo dober razvoj, politični odnosi so odlični, gospodarski odnosi pa se krepijo, saj je bila v lanskem letu dosežena blagovna menjava v obsegu 269 milijonov evrov v obe smeri, kar je pomemben napredek in predstavlja več kot 55 odstotno rast glede na preteklo leto. Kot je poudaril predsednik Türk, je Slovenija zadovoljna s tem razvojem in si želi, da se ta dinamičen razvoj nadaljuje.

Po besedah predsednika dr. Danila Türka je obisk predsednika Juščenka še posebno pomemben tudi zaradi vloge, ki jo Ukrajina igra v Evropi, in perspektive, ki jo za prihodnost Ukrajine predstavlja Evropska unija. "Slovenija zelo jasno, odločno in ob vsaki priložnosti podpira vse tesnejše povezovanje Ukrajine z evro-atlantskimi povezavami. Veseli nas napredek, ki ga je Ukrajina že dosegla v svojem procesu vključitve v Svetovno trgovinsko organizacijo ter pri vzpostavljanju območja svobodne trgovine z Evropo. Želeli bi, da se ta proces nadaljuje čimbolj intenzivno, v smeri zagotavljanja realnih osnov za evropsko perspektivo, za perspektivo članstva Ukrajine v Evropski uniji," je dejal predsednik republike dr. Danilo Türk. Ob tem je izrazil željo, da se ta proces, ki je v času slovenskega predsedovanja Evropski uniji potekal s primerno intenzivnostjo, nadaljuje tudi po koncu slovenskega predsedovanja.

Predsednika sta se pogovarjala tudi o možnosti organiziranja dvostranske gospodarske konference v Ukrajini, ki bi podjetnikom obeh držav predstavila možnosti nadaljnjega sodelovanja. Na slovenski strani se že sedaj kaže precej velik interes, predvsem na področjih farmacevtske tehnologije, gospodinjskih strojev, stanovanjske opreme in telekomunikacij, je dejal predsednik republike.

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je med srečanjem slovenskega predsednika povabil na obisk v Ukrajino, kar je predsednik dr. Danilo Türk z veseljem sprejel.
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani