archived page

Predsednik republike na 6. strateški konferenci o trgovini

Brdo pri Kranju, 24.10.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja 6. strateške konference o trgovini (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja 6. strateške konference o trgovini. V nagovoru je dejal, da trgovina ni samo pomemben del gospodarstva, ampak tudi pomembno stičišče vseh družbenih interakcij. Poudaril je, da je moderno tržno gospodarstvo zapleten in občutljiv mehanizem, ki ga je treba zelo dobro razumeti, da se v njem lahko dobro znajdemo. Zahteva izjemno sposobnost subtilnega presojanja pojavov, ki delujejo na trgu, ter razumevanja povezav med gospodarskimi in siceršnjimi družbenimi zakonitostmi in problemi danega trenutka.

Predsednik republike je opozoril, da se v Sloveniji že veliko let soočamo s problemom šibkega notranjega povpraševanja. Izpostavil je, da v ocenah bonitetnih hiš iz letošnjega avgusta najdemo tudi omembo, da je struktura slovenskega izvoza, ki je sicer vitalnega pomena za usodo našega gospodarstva, še vedno premalo divezificirana in premalo prilagojena razvoju na svetovnih trgih. Prav ta izvozna orientacija utegne v kombinaciji s šibkim domačim povpraševanjem postati v prihodnje resen problem za Slovenijo.

V teh razmerah moramo v političnem delovanju paziti, kako se obnašamo, je dejal predsednik ter posvaril pred prakso strašenja z "grškim scenarijem". Kot je pojasnil, objektivni dejavniki ne ustvarjajo te nevarnosti, lahko pa do tega pripelje negativna družbena klima, v kateri se bo poglabljalo nezaupanje potrošnikov v naše gospodarstvo in našo ponudbo, kar bi posledično prizadelo že sicer šibko notranje povpraševanje. Predsednik je poudaril, da je izredno pomembno, da se vsi politični dejavniki odrečejo sleherni praksi zastraševanja.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja 6. strateške konference o trgovini (foto: Nebojša Tejić/STA)Kot drugo nalogo, ki nas čaka v teh časih, je navedel poglobitev in izboljšanje socialnega dialoga. Velik del problemov, s katerimi se soočamo, se namreč da rešiti samo s socialnim dialogom. Predsednik je spomnil, da je bilo v preteklosti premalo pogajanj ter preveč pritiskov in vztrajanja pri lastnih stališčih. Pogajanja niso za to, da vsak doseže svoje, ampak da dosežemo nekaj skupnega in delamo za skupno dobro, je izpostavil predsednik. Dodal je, da je treba poleg prakse spremeniti tudi strukturo udeležencev ter zagotoviti, da bodo vanj vključeni tudi mladi.

Predsednik Türk je poudaril, da je v tem času nujen zagon gospodarstva, katerega del je tudi trgovina. Imamo pa tudi konkretne naloge, ki zadevajo naše strateške politično definirane cilje, kot je povečanje samooskrbe s hrano. Predsednik je omenil primer ekološkega kmetijstva, ki je skromno po obsegu in potrebuje boljše distribucijske mehanizme. Zato je pozval k inovacijam, tako v tehnološkem smislu kot v smislu poslovnih modelov, ter k domiselnosti pri povezovanju naših ekoloških, kmetijskih, trgovskih in vseh drugih elementov.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani