archived page

Slovesna razglasitev Lendave za svetovno prestolnico bograča

Lendava, 26.8.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesne razglasitve Lendave za svetovno prestolnico bograča (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesne razglasitve Lendave za svetovno prestolnico bograča. Idejo za turistično promocijo Lendave s pomočjo panonske kulinarične posebnosti bograč je predlagal predsednik republike, ko je pred štirimi leti obiskal študentsko prireditev Bogračfest.
Predsednik republike dr. Danilo Türk in župan Občine Lendava mag. Anton Balažek sta ob slovesni razglasitvi Lendave za svetovno prestolnico bograča odkrila spominsko tablo na mestni hiši (foto: Daniel Novakovič/STA)Lendavski občinski svet je sprejel predsednikov predlog. Iniciativo so podprle številne občine in turistične organizacije iz Slovenije in Evrope ter številni prijatelji Lendave, tudi iz Clevelenda v ZDA in iz Tokia.

Med simboli prestolnice bograča je občinski svet določil spominsko tablo na mestni hiši, ki sta jo ob svečanem bobnanju odkrila predsednik dr. Danilo Türk in župan Lendave mag. Anton Balažek.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je vpisal v knjigo pokroviteljev in podpornikov Lendave kot svetovne prestolnice bograča (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik republike se je vpisal tudi v knjigo pokroviteljev in podpornikov Lendave kot svetovne prestolnice bograča.

Med drugimi simboli prestolnice bograča so še uradna receptura za pripravo bograča, ki jo je predsedniku podaril lendavski župan, prireditev Bogračfest ter grofica bograča, ki jo bodo vsako leto izbrala lokalna turistična društva.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesne razglasitve Lendave za svetovno prestolnico bograča (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v pozdravnem nagovoru čestital Lendavi ob razglasitvi za svetovno prestolnico bograča.

Predsednik je to dejanje označil kot izraz ponosa na tradicijo in kulturo teh krajev in kulturo celotne Slovenije. Obenem pa gre po njegovih besedah tudi za izraz povezovanja kultur in narodov tega območja ter povezovanja s celotnim svetom.

"Lendava ima izjemno pomembno in perspektivno lokacijo na zemljevidu Evrope. Leži na slovenskem ozemlju blizu Hrvaške, Madžarske in Avstrije in že vrši pomembno povezovalno funkcijo kot križišče poti in stičišče kultur. Prav je, da to svojo povezovalno funkcijo še poglobi in naredi še močnejšo. Razglasitev svetovne prestolnice bograča je zanimiv način, kako se to stori," je poudaril predsednik dr. Danilo Türk.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesne razglasitve Lendave za svetovno prestolnico bograča (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik je opozoril, da smo pogosto preveč zazrti vase, premalo ambiciozni, premalo odprti v svet in nenazadnje tudi premalo ponosni na to, kar že imamo. Zato je lahko razglasitev Lendave za svetovno prestolnico bograča opomin, da lahko storimo več pri povezovanju našega izročila z našo prihodnostjo ter pri povezovanju našega prostora s sosedi in s celotnim svetom.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani