archived page

Pojasnila urada predsednika republike

Ljubljana, 1.10.2008  |  sporočilo za javnost


Zaradi velikega interesa medijev za informacije o aktualnih vprašanjih, povezanih s pristojnostmi predsednika republike, podajamo naslednja pojasnila o aktivnostih predsednika republike po volitvah v Državni zbor ter o postopku odpoklicev in imenovanj veleposlanikov Republike Slovenije:


AKTIVNOSTI PREDSEDNIKA REPUBLIKE IN DRUGIH DRŽAVNIH ORGANOV PO VOLITVAH V DRŽAVNI ZBOR

Po dnevu glasovanja na volitvah poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije, ki je bilo 21. septembra 2008, si sledijo uradna dejanja predsednika republike in drugih državnih organov, kot to določajo Ustava Republike Slovenije, Zakon o volitvah v državni zbor in Poslovnik Državnega zbora. Pomembni dogodki, ki sledijo, so naslednji:

1.Izvolitev novega Državnega zbora: za izvolitev Državnega zbora šteje dan, ko so razglašeni uradni rezultati volitev s strani Državne volilne komisije (DVK) in predsednik DVK uradno preda poročilo o izidu volitev v Državni zbor predsedniku republike. To se mora zgoditi najkasneje 15 dni pred potekom štirih let od prve seje prejšnjega državnega zbora, ki je bila 22. oktobra 2004, torej do 7. oktobra 2008.
2.Sklic prve seje Državnega zbora: Državni zbor skliče na prvo sejo predsednik republike. Prva seja Državnega zbora mora biti najkasneje 20 dni po izvolitvi Državnega zbora (tretji odstavek 81. člena Ustave), vendar pred potekom mandata prejšnjega Državnega zbora, torej pred 22. oktobrom 2008. Med sklicem in prvo sejo je treba nameniti nekaj dni za pripravo na prvo sejo novega Državnega zbora, ki jo skladno s Poslovnikom Državnega zbora (Poslovnik DZ) pripravi predsednik prejšnjega Državnega zbora. Ko je volja volivcev uradno ugotovljena, se Državni zbor skliče brez nepotrebnega odlašanja. Tako je bil v prejšnjem mandatu Državni zbor sklican v osmih dneh po prejemu poročila DVK.
3.Na prvi seji Državnega zbora so predvideni naslednji dogodki:
  • Konstituiranje Državnega zbora: Državni zbor se konstituira na prvi seji, ko je potrjenih več kot polovica poslanskih mandatov (9. člen Poslovnika DZ).
  • Izvolitev vodstva Državnega zbora: predsednik Državnega zbora se izvoli na prvi seji po potrditvi poslanskih mandatov (14. člen Poslovnika DZ), podpredsedniki in vodstvo delovnih teles Državnega zbora pa se izvolijo oziroma imenujejo na prvi seji ali najkasneje v 30 dneh po konstituiranju Državnega zbora (15. člen Poslovnika DZ).
  • Ustanovitev poslanskih skupin: Poslanci ustanovijo poslanske skupine (v skladu z 29. členom Poslovnika Državnega zbora) najkasneje v sedmih dneh po konstituiranju državnega zbora (16. člen Poslovnika DZ).
4.Posvetovanje s poslanskimi skupinami: Predsednik republike se mora skladno z Ustavo posvetovati z vodji poslanskih skupin, ko so te ustanovljene, preden predloži Državnemu zboru kandidata za predsednika vlade (111. člen Ustave).
5.Predlog kandidata za predsednika vlade: Predsednik republike predlaga kandidata za predsednika vlade v izvolitev Državnemu zboru po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin, vendar najkasneje v 30 dneh po konstituiranju Državnega zbora (225. člen Poslovnika DZ).
6.Volitve predsednika vlade: Volitve predsednika vlade v Državnem zboru se opravijo najprej 48 ur in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature (226. člen Poslovnika DZ).
7.Imenovanje ministrov: Če je predsednik vlade izvoljen v Državnem zboru, mora najkasneje v 15 dneh po svoji izvolitvi predlagati ministre v imenovanje Državnemu zboru (11.člen Zakona o Vladi Republike Slovenije).

ODPOKLICI IN IMENOVANJA VELEPOSLANIKOV

Predsednik republike se zavzema za vzpostavitev doslednega spoštovanja pravnega reda in predpisanih postopkov ter meni, da bi morala biti država z doslednim spoštovanjem pravil vzor državljankam in državljanom Republike Slovenije, od katerih sama zahteva natančno upoštevanje veljavnih predpisov. To velja tudi za tiste postopke, v katerih sodeluje predsednik republike v okviru svojih ustavno predpisanih pristojnosti in s tem povezane odgovornosti.

Veleposlanike Republike Slovenije skladno z Ustavo Republike Slovenije odpoklicuje in postavlja predsednik republike. Ta ustavno določena pristojnost in odgovornost zahteva skrbno preučitev predlogov, ki jih predsedniku skladno z zakonom predloži Vlada Republike Slovenije.

Doslej je predsednik republike prejel 9 predlogov za odpoklic veleposlanikov in 6 predlogov za imenovanje novih veleposlanikov Republike Slovenije. Prvotno posredovani predlogi niso vsebovali nobene obrazložitve in jim niso bili priloženi podatki, iz katerih bi bilo razvidno, da so izpolnjeni zakonsko določeni pogoji za odpoklic ali imenovanje veleposlanika. Zato je predsednik republike vlado večkrat zaprosil za posredovanje potrebnih podatkov in utemeljitve podanih predlogov. Predsednik republike je doslej prejel določene informacije, povezane s podanimi predlogi, ob tem pa pričakuje, da bodo v kratkem podane tudi uradne obrazložitve predlogov Vlade Republike Slovenije, da se bo na ta način postopek pravno pravilno nadaljeval in zaključil.

Ko bodo izpolnjeni navedeni pogoji za odločitev predsednika, bo predsednik najprej odločil o predlaganih odpoklicih veleposlanikov Republike Slovenije. Potem, ko bo postopek odpoklicev sedanjih veleposlanikov končan, bo seveda šele mogoče odločiti o imenovanju novih veleposlanikov Republike Slovenije v teh državah. K presoji navedenih predlogov pa bo predsednik pristopil z vso skrbnostjo, saj se pridružuje prizadevanjem za čimbolj kakovostno in strokovno delovanje slovenske diplomacije.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani