archived page

Predsednik republike gostitelj makedonskega predsednika Branka Crvenkovskega

Ljubljana, 18.3.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je dopoldan sprejel predsednika Republike Makedonije Branka Crvenkovskega, ki se mudi na delovnem obisku v Sloveniji. Predsednika sta se strinjala, da so odnosi med državama odlični, kar se odraža tudi v povečevanju blagovne menjave med državama. Makedonski predsednik je med drugim izpostavil, da se povečuje zanimanje slovenskih podjetij za investiranje v Makedoniji, in to v različnih sektorjih. Slovenskemu predsedniku je čestital za uspešno predsedovanje Evropski uniji in predstavil cilje Makedonije pri vključevanju v evroatlantske integracije. Dotaknila sta se tudi vprašanja liberalizacije viznega režima, ki bi omogočila boljšo komunikacijo ljudi iz obeh držav, še zlasti pa bi pomagala pri neovirani izmenjavi študentov. Crvenkovski je izpostavil, da se zaveda, da mora največji del približevanja Evropski uniji opraviti Makedonija sama, da pa potrebuje tudi pomoč evropskih zaveznikov oziroma prijateljskih držav znotraj Unije.

Klikni za povečavoSlovenski in makedonski predsednik sta med drugim govorila tudi o položaju na Kosovu. Ocenila sta, da trenutne napetosti na Kosovu povzročajo zaskrbljenost in izrazila željo, da bi se vsi problemi Kosova reševali razumno in na miren način, saj nasilje ne koristi nikomur. Predsednik republike dr. Danilo Türk je poudaril, da je potrebno zagotoviti polno spoštovanje mirovne misije Združenih narodov UNMIK, če hočemo ohraniti relevantnost resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov št. 1244. "Ni mogoče verodostojno sklicevanje na resolucijo 1244 brez spoštovanja Unmika," je poudaril.

Klikni za povečavoPredsednika sta govorila tudi o makedonsko-grškem vprašanju glede imena makedonske države. "Slovenija, kot veste, razvija odnose z Republiko Makedonijo v polnem spoštovanju njenega ustavnega imena," je izpostavil predsednik republike in poudaril, da Slovenija razume, da gre za bilateralno vprašanje med Makedonijo in Grčijo. "Razumemo tudi, da obstaja na makedonski strani pripravljenost na kompromis. Da pa mora biti seveda vsak kompromis, ki želi biti uspešen, razumen kompromis," je dodal predsednik dr. Danilo Türk. Obenem je spomnil, da vprašanja, kot je datum začetka pogajanj o članstvu, niso odvisna od bilateralnih vprašanj. Po besedah predsednika se Slovenija zavzema, da bi bil v času slovenskega predsedovanja in neposredno po njem narejen kar največji možni napredek pri približevanju Makedonije Evropski uniji. "Temu so posvečeni naši napori," je še dodal predsednik republike.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani