archived page

Predsednik republike o pomenu izobraževanja in znanosti za ohranitev biodiverzitete

Ljubljana, 21.10.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja mednarodnega posveta Biološka znanost in družba: Organizmi kot živi sistemi (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja mednarodnega posveta Biološka znanost in družba: Organizmi kot živi sistemi. V svojem nagovoru je izpostavil, da svet nima dobrih mehanizmov za zaščito biotske raznovrstnosti in ekosistemov. Poudaril je, da biotska raznovrstnost tvori dinamično in široko mrežo procesov, v kateri organizmi vzdržujejo razmere za življenje na Zemlji kot biogenem planetu.

Tako kot vsi drugi organizmi je človek del te kompleksne mreže življenja in s svojim delovanjem vpliva na procese v njej, je dejal predsednik dr. Danilo Türk. Vendar je ob tem opozoril, da človek za razliko od drugih organizmov s svojo uporabo tehnološkega razvoja povzroča vedno hitrejše in obsežnejše spremembe. Pri tem se ne zaveda nepovratnih posledic ravnanja, s katerimi se za vedno uničuje biodiverziteta in povzroča izginjanje vrst.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja mednarodnega posveta Biološka znanost in družba: Organizmi kot živi sistemi (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik je idejo o superiornosti človeka nad naravo označil kot škodljivo. Izpostavil je, da je biosfera neprecenljiva dediščina, ki ne more postati izpraznjen poligon za kratkoročne dejavnosti, zlasti ne za pohlep izbrancev. Za zaustavitev poglabljanja biodiverzitetne krize je po njegovih besedah nujno ohranjanje naravnih ekosistemov. Poleg ukrepov za zmanjševanje onesnaževanja pa potrebujemo tudi povečan delež sonaravnih življenjskih združb v antropogenih okoljih, ki bodo ublažili siromašenje funkcij biosfere.

Predsednik se je v svojem nagovoru zavzel za krepitev izobraževanja, znanosti in informiranja. Kot je pojasnil, je kritično mišljenje, ki ga lahko razvijemo na podlagi širokega splošnega znanja o kompleksnosti realnega sveta, odločilnega pomena za znanstveno predvidevanje in blažitev motenj okrnjenega delovanja biosfere zaradi čezmernega uničevanja biodiverzitete. Zato je zavrnil ideološke ali redukcionistične pristope, ki nas omejujejo pri iskanju odgovorov na vprašanje, kako se boriti proti procesu degradacije biodiverzitete.

Predsednik je izpostavil, da biodiverziteta, katere del je tudi raznolikost človeške vrste, nastaja z evolucijo in se je ne da programirati ali standardizirati. Za razumevanje evolucije človeške vrste je po njegovih besedah pomembno povezovanje biologije z razvojem kulture kot družbenega fenomena, ki je za razvoj človeške vrste izjemno pomemben. Zato je vnovič poudaril odločilen pomen, ki ga imata javni izobraževalni sistem ter dostopnost do širokega znanja biologije in vseh drugih relevantnih ved za realno in odgovorno reševanje problemov prihodnosti.

opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Vir: videolectures.net
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani