archived page

Predsednik opozoril na nevarnost širjenja sovražnega govora

Ljubljana, 21.7.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik dr. Danilo Türk je sprejel varuhinjo človekovih pravic dr. Zdenko Čebašek Travnik, ki mu je predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2008 (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel varuhinjo človekovih pravic dr. Zdenko Čebašek Travnik, ki mu je predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2008. Predsednik republike je v izjavi za medije po srečanju dejal, da poročilo v celoti izkazuje stanje, v katerem se problemi človekovih pravic ne rešujejo dovolj hitro. Poudaril je, da bi naša država in drugi dejavniki v naši državi lahko storili več za reševanje problemov, ki so dobro spoznani, dobro opredeljeni in so nedvomno problemi kršitev človekovih pravic.

Predsednik dr. Danilo Türk se je v nadaljevanju dotaknil vprašanj iz poročila varuhinje. Nekatera med njimi, kot so vprašanja, povezana s položajem v zaporih, so že dolgo jasna. Na tem področju bi bilo potrebno storiti več, ne samo v smislu izboljšanja kapacitet, ampak zlasti s stališča presoje uporabe kazenskih sankcij in večje raznovrstnosti na tem področju, je dejal predsednik. Omenil je tudi vprašanja, povezana s položajem invalidov, ki nimajo v vseh okoljih zagotovljene ustrezne dostopnosti do javnih mest.

Predsednik dr. Danilo Türk je sprejel varuhinjo človekovih pravic dr. Zdenko Čebašek Travnik, ki mu je predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2008 (FA BOBO)V poročilu varuhinje za človekove pravice je močno izpostavljeno vprašanje ščuvanja k nestrpnosti oziroma sovražnega govora, ki se je v zadnjem času razširil v Sloveniji. Predsednik je opozoril, da je na tem področju potrebno ukrepanje, tako v smislu preventivne dejavnosti, kot tudi v smislu kazenskega pregona. Pojavljanje oblik ščuvanja k nasilju ali sovraštvu zoper posamezne etnične, rasne skupine ali skupine s posebnimi osebnostnimi značilnostmi je po predsednikovih besedah problem, ki zasluži vso pozornost države.

Predsednik je dejal, da poročilo odpira tudi številne druge teme, med katerimi ne smemo spregledati velike tematike ekonomskih in socialnih pravic ter problemov in primerov revščine, ki jih prinaša sedanji gospodarski položaj. Z varuhinjo človekovih pravic se je dogovoril, da bosta še naprej v stikih, predsednik pa je zagotovil tudi, da bo po svojih močeh in v okviru svojih možnosti pomagal k izboljševanju stanja na področju človekovih pravic v Sloveniji. Predsednik je omenil tudi svoje nedavno srečanje s komisarjem za človekove pravice Sveta Evrope Thomasom Hammarbergom in izpostavil pomen posvetovanja z drugimi državami glede ukrepanja na področju človekovih pravic.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani