archived page

Predsednik republike na obisku v občini Krško

Krško, Leskovec pri Krškem, Brestanica, 8.6.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal z županom Občine Krško mag. Miranom Stankom in predstavniki občine, ki so mu predstavili delovanje in projekte občine (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Krško, kjer se je srečal z županom mag. Miranom Stankom in predstavniki Občine Krško, ki so mu predstavili delovanje in projekte občine. Po pogovoru si je predsednik ogledal stalne zbirke Mestnega muzeja Krško, v nadaljevanju pa je obiskal Osnovno šolo Leskovec pri Krškem, kjer se je srečal z vodstvom šole ter si ogledal krajši kulturni program, v katerem so sodelovali romski otroci. Predsednik je obiskal tudi Nuklearno elektrarno Krško, kjer se je srečal z vodstvom podjetja. Svoj obisk je sklenil v Brestanici, kjer je v popoldanskih urah odprl večnamenski objekt Dom krajanov Brestanica.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Osnovno šolo Leskovec pri Krškem (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je v nagovoru šolarjem in učiteljem Osnovne šole Leskovec pri Krškem dejal, da je takoj ob prihodu opazil, da je šola svetla, polna smeha in veselja, nastop šolskega pevskega zbora pa dokazuje, da to ni le prvi vtis, ampak način življenja v šoli. Pohvalil je tudi zahteven kulturni program, v katerem so šolarji nastopili v treh jezikih. Dodal je, da takšnega programa še ni videl na nobeni od osnovnih šol, ki jih je doslej obiskal, zato je šolarjem za to posebej čestital. Predsednik je povedal, da njegova družina po materini strani izhaja iz teh krajev, zato je med šolskimi počitnicami pogosto obiskoval Leskovec pri Krškem, ki ga je opisal kot raznovrsten kraj z razvitim gospodarstvom, lepim okoljem in vinogradi ter krasno osnovno šolo. V zaključku je šolarjem zaželel uspešen konec šolskega leta in lepe šolske počitnice ter da bi bili še naprej tako dobre volje, prijazni in uspešni.
Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal stalne zbirke Mestnega muzeja Krško (foto: Stanko Gruden/STA)V izjavi za medije je predsednik poudaril, da občina Krško spada med uspešne slovenske občine, saj ima dobro razvito prostorsko načrtovanje in razvoj na vseh ravneh, od gospodarstva do kulture, umetnosti in muzejske dejavnosti. Posebej je omenil tudi izjemno uspešno glasbeno šolo ter pojasnil, da si je enega od koncertov te šole že ogledal in se prepričal o vrhunski kakovosti mladih glasbenikov, ki obiskujejo to šolo. Ta primer po njegovih besedah izkazuje privrženost ideji odličnosti, ki obstaja v teh krajih.

Predsednik je dejal, da si je s posebnim zanimanjem ogledal zbirko "Valvasorjevi v Krškem" in Štovičkovo galerijo v Mestnem muzeju Krško. Po predsednikovem mnenju bi Valvasorjeva soba v muzeju zaslužila čim boljšo izpopolnitev z objekti iz Valvasorjevega življenja in bi lahko predstavljala zanimiv primer plemiške intelektualne delavnice. Predsednik je izpostavil, da je kulturni program učencev šole pokazal optimizem ter privrženost multikulturnosti, strpnosti in medkulturnemu dialogu. Tudi sicer je vprašanje položaja Romov v tej občini dobro rešeno, kar se pozna tudi na vključenosti romskih otrok v osnovno šolo.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Nuklearno elektrarno Krško (foto: Stanko Gruden/STA)Nuklearno elektrarno Krško je predsednik opisal kot eno ključnih in dolgoročnih prvin slovenske energetske strategije. Med obiskom se je seznanil tudi z izvajanjem stresnih testov in drugih dejavnosti, ki zagotavljajo vrhunsko varnost naše jedrske elektrarne. Te dejavnosti so del varnostne kulture, ki tu že dolgo časa obstaja, na nek način pa so celo prehitele mednarodne potrebe, ki so se izkazale zlasti po katastrofi v japonski jedrski elektrarni Fukushima. Predsednik je poudaril, da naša elektrarna v mednarodnih primerjavah deluje zelo dobro. Ostaja tudi eden ključnih stebrov našega prihodnjega razvoja, je dejal predsednik, ki je pozitivno ocenil načrte za podaljšanje življenjske dobe Nukearne elektrarne Krško.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja Doma krajanov Brestanica (foto: Stanko Gruden/STA)Na slovesnosti ob odprtju večnamenskega doma krajanov Brestanica, ki se je je udeležilo veliko število domačinov, je predsednik dejal, da je že od mladosti razumel ponos in sanje tukajšnjih ljudi in danes z veseljem ugotavlja, da se je velik del sanj že uresničil. Predsednik je še izrazil prepričanje, da bo obnovljeni dom krajanov Brestanica center kulturnega ustvarjanja, in ponovil, da je ravno kultura izrednega pomena za razvoj in napredek teh krajev.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani