archived page

Predsednik obiskal občino Preddvor

Preddvor, 16.9.2009  |  sporočilo za javnost


Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.


Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal občino Preddvor, kjer so ga pozdravili župan Miran Zadnikar in predstavniki občine (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal občino Preddvor, kjer so ga pozdravili župan Miran Zadnikar in predstavniki občine. Predsednik je najprej obiskal Dom krajanov Zgornja Bela, kjer si je ogledal nove prostore Vrtca Čriček. Tam so ga pričakali otroci, ki so s predsednikom naredili krog prijateljstva in se predstavili s kratko pesmico. V sejni sobi doma krajanov se je predsednik seznanil z delovanjem lokalnih organizacij in društev, ki se ukvarjajo s turizmom, kulturo, prostovoljnim gasilstvom, športom, združevanjem upokojencev, izobraževanjem, podjetništvom, čebelarstvom, strelstvom, planinarjenjem in glasbo.

Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal nove prostore Vrtca Čriček v Preddvoru (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je v nagovoru dejal, da je občina oblikovala dobro strategijo razvoja, ki je prilagojena razmeram v občini in zelo povezana tudi s skrbjo za okolje. Izpostavil je tudi dobro kulturno opredelitev razvoja občine in poudaril, da nam v trenutni fazi razvoja Slovenije samo prizadevanja za bolj kultivirano življenje obetajo dobro prihodnost. Predsednik je izrazil željo, da bi bilo v Sloveniji čimveč občin, ki bi imele tako celovit pristop k razvoju kot občina Preddvor. Pohvalil pa je tudi naravno okolje, saj je Storžič po njegovih besedah najlepši vrh v Karavankah in eden najlepših prizorov v Sloveniji, zato se bo tudi sam rad v te kraje še vračal.

Predsednik dr. Danilo Türk je obiskal podjetje Jelovica hiše ter si ogledal proizvodno halo, v kateri poteka izdelava montažnih hiš (FA BOBO)Predsednik republike je v nadaljevanju obiskal podjetje Jelovica hiše ter si ogledal proizvodno halo, v kateri poteka izdelava montažnih hiš. Pred tovarno je slovesno prerezal trak in na ta način simbolično pospremil na pot tovornjak, na katerem je bila naložena 12-tisoča montažna hiša. Zatem je obiskal podjetje Energetika Preddvor, kjer si je ogledal kotel na biomaso in skladišče lesne biomase, vodstvo podjetja pa mu je predstavilo celotno investicijo. Predsednik je poudaril, da se je v preteklosti v Sloveniji zaprlo veliko žag, zato bi morali primarno predelavo lesa bistveno bolj razviti. Po predsednikovih besedah se v podjetju Jelovica hiše vidi, da imajo lahko montažne gradnje hiš dober uspeh in tudi širšo prihodnost. Zato je to dober primer, ki kaže, kje so naše gospodarske možnosti. Prav na področju lesno-predelovalne industrije bi lahko izkoristili ekološke in ekonomske prednosti Slovenije ter tako ustvarili na tisoče delovnih mest, je dejal predsednik dr. Danilo Türk. Iz bolj razvite predelave lesa bi lahko naredili tudi več biomase in na tak način reševali probleme ogrevanja na ekološko bolj inteligenten način, je še dodal.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je pozdravil tudi stanovalce Doma starejših občanov Preddvor (FA BOBO)V nadaljevanju je obiskal grad Turn, kjer si je ogledal spominsko sobo pisateljice, pesnice in skladateljice Josipine Turnograjske iz sredine 19. stoletja. Predsednik je izpostavil, da je v njenem življenju in delu veliko sporočilo za Slovenijo. Bila je namreč prva pisateljica in prvi kažipot intelektualnega življenja žensk pri nas. Po njegovih besedah so ženske danes dinamičen del populacije in ključni dejavnik našega razvoja. Predsednik dr. Danilo Türk je ob tej priložnosti pozdravil tudi stanovalce bližnjega Doma starejših občanov Preddvor. V zaključku obiska pa si je v razstavnem paviljonu Hotela Bor ogledal še razstavo o arhitekturnih rešitvah nadaljnjega razvoja občine z naslovom "Krajinska arhitektura Preddvora," ki je nastala kot rezultat študentskega raziskovalnega projekta o občini.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani