archived page

Predsednik republike obiskal občino Ajdovščina

Ajdovščina, 24.4.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal z županom Občine Ajdovščina Marjanom Poljšakom (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal občino Ajdovščina, kjer se je srečal z županom Marjanom Poljšakom in predstavniki Občine Ajdovščina, ki so mu predstavili delovanje in projekte občine. Zatem je obiskal Dvorano prve slovenske vlade, kjer je bila 5. maja 1945 ustanovljena Narodna vlada Slovenije, v avli poslopja pa si je ogledal še razstavo Taborništvo skozi čas, ki je nastala ob 60. obletnici Društva tabornikov Rod Mladi bori Ajdovščina.

Predsednik je v nadaljevanju obiskal družbo Mlinotest, Živilska industrija, kjer se je srečal z vodstvom in si ogledal proizvodnjo v podjetju, nato pa še Kompresorsko postajo Ajdovščina, ki jo upravlja podjetje Plinovodi, Družba za upravljanje s prenosnim sistemom. Predsednik je obiskal tudi Univerzitetno središče Ajdovščina Univerze v Novi Gorici, kjer si je ogledal Center za raziskave vina, Laboratorij za raziskave materialov in Laboratorij za fiziko organskih snovi.

V zaključku je predsednik republike obiskal Lavričevo knjižnico Ajdovščina ter Mladinski center in hotel Ajdovščina, kjer se je seznanil z razvojem mladinskega turizma. V avli mladinskega centra si je predsednik ogledal tudi stalno razstavo o razvoju obrtnih dejavnostih ob reki Hubelj skozi čas, ki je bila odprta konec lanskega leta ob 450. obletnici začetka delovanja ajdovskih fužin.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal družbo Mlinotest, Živilska industrija (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za medije dejal, da 450. obletnica fužin v teh krajih kaže, da je imela Ajdovščina z okolico skozi zgodovino dramatičen gospodarski razvoj. Ajdovščina je po besedah predsednika tudi danes občina dramatičnih sprememb, tako pozitivnih kot takšnih, ki prinašajo negotovosti.

Predsednik je izpostavil, da je občina zelo energično pristopila h gospodarski preobrazbi občine, ki je nujna po propadu nekaterih podjetij in nastanku novih, manjših gospodarskih organizacij. Poleg novih in uspešnih podjetij, med katerimi so tudi nekatera svetovno znana, kot je podjetje Pipistrel, pa ostajajo nekateri problemi, med katerimi je predsednik posebej omenil vprašanje usode podjetja Primorje.

Predsednik je dejal, da je glavni problem tega podjetja neodgovorno lastništvo in neodgovorni menedžment. Opozoril je, da bo jutrišnje zasedanje skupščine delničarjev ena zadnjih možnosti, da se pogleda, ali je možno najti strateškega partnerja ali kakšen drug način dokapitalizacije, ki bi pomagal Primorju, da preživi.

Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal Kompresorsko postajo Ajdovščina (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je poudaril, da bi se morali v Sloveniji bolj zavedati, da je Primorje naš zadnji obstoječi veliki gradbenik. Poleg tega bi razpad tega sistema povzročil veliko socialno krizo in bi že tako visoko 13-odstotno brezposelnost v občini povečal nad 20 odstotkov. To bi morala tudi vlada dobro razumeti, je dejal predsednik ter izrazil upanje, da bo prišlo do takšne reorganizacije, ki bi v največji možni meri ohranila delovna mesta, strokovnost, potencial ter obstoječe pogodbene odnose.

Družbo Mlinotest je predsednik opisal kot eno znanih slovenskih podjetij, ki je preživelo vse burne spremembe in se uspešno uveljavlja na področju živilske industrije. Ob tem je izrazil željo, da bi bilo še več takšnih podjetij, ki se na področju živilske industrije uveljavljajo z dobro proizvodnjo, napredno tehnologijo in odlično kakovostjo, saj v Sloveniji potrebujemo boljšo samopreskrbo s hrano.

Predsednik je izpostavil tudi, da premalo poznamo in cenimo pomen Kompresorske postaje Ajdovščina. Kot je pojasnil, bo prihodnost energetike zahtevala veliko povečanje plinskih pretokov čez naše ozemlje. Ajdovsko kompresorsko postajo je tako označil kot simbol že obstoječega plinskega omrežja, ki se razvija in od katerega lahko v prihodnje zelo veliko pričakujemo.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Univerzitetno središče Ajdovščina Univerze v Novi Gorici (foto: Tina Kosec/STA)Laboratoriji Univerzitetnega središča Ajdovščina so prostor zelo naprednega raziskovanja in mednarodnega povezovanja na področjih nanotehnoloških aplikacij in številnih drugih programov, je dejal predsednik republike. Dodal je, da vse to kaže na raznovrstnost dogajanja v Ajdovščini.

Dolga industrijska tradicija teh krajev sega tako na področja klasičnih industrij, ki jih simbolizira živilska družba Mlinotest, kot tudi na področje najbolj inovativnih tehnologij, ki se razvijajo pod okriljem Univerzitetnega središča Ajdovščina. Zato je predsednik izrazil prepričanje, da bo gospodarska tranzicija Ajdovščine uspešna, saj nam zahtevna ajdovska zgodovina kaže, da je v teh krajih dovolj znanja, talenta, volje in modre občinske politike.

Občina Ajdovščina je po mnenju predsednika republike zelo dobro rešila tudi glavna okoljska vprašanja, na dobri poti pa je uresničevanje projekta dograditve kanalizacijskega omrežja. Potrebovali pa bi bolje organiziran sistem varstva voda, ki bi poleg boljšega sodelovanja občin zahteval predvsem bolj učinkovito angažiranje državnih institucij, je dodal predsednik.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Mladinski center in hotel Ajdovščina (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike je pohvalil tudi nov razvoj na območju nekdanje vojašnice, kjer deluje tudi mladinski center in hotel. S tem se po njegovih besedah ustvarja nova perspektiva in nova vsebina za mladinske dejavnosti in za medgeneracijsko povezovanje, odlična infrastruktura pa ponuja tudi možnosti za razvoj socialnega podjetništva.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani