archived page

Predsednik o pomenu raziskovanja in znanstvenega dela

Ljubljana, 23.11.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostne podelitve Zoisovih nagrad in priznanj, priznanj Ambasador znanosti Republike Slovenije in Puhovih priznanj (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostne podelitve Zoisovih nagrad in priznanj, priznanj Ambasador znanosti Republike Slovenije in Puhovih priznanj. V svojem nagovoru je dejal, da raziskovanje zahteva veliko znanja, trdega dela, radovednosti in ustvarjalnosti, vztrajnosti in potrpežljivosti in ni vedno dobro nagrajeno. Zato je radost ob odkritju novega ali ob objavi članka in knjige ter ob poslovnem uspehu dosežene inovacije toliko večja.

Predsednik je izpostavil, da v modernih družbah radost nad znanstvenimi spoznanji ni zgolj privilegij razmišljajočih umov ali aristokratov, ampak je širše porazdeljena in se je veselijo tudi vsi, ki jim ti uspehi lahko pomagajo pri vsakdanjem razvoju. Znanost je še kako prisotna v našem vsakdanjem življenju in podaja odgovore na globalne in vsakodnevne izzive, kot so podnebne spremembe, demografski izzivi, bolezni ali lakota. Zato je po predsednikovih besedah znanost še posebno pomembna v kriznih časih, ko mora podati inovativne odgovore na pereča vprašanja, ki stojijo pred družbo.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostne podelitve Zoisovih nagrad in priznanj, priznanj Ambasador znanosti Republike Slovenije in Puhovih priznanj (FA BOBO)Na današnje nagrajence in njihove dosežke smo upravičeno ponosni, je dejal predsednik. Kot je pojasnil, nam dokazujejo, da je prodorna in kritična znanstvena misel v današnjih časih, oziroma še zlasti zaradi aktualne gospodarske krize, ena od najproduktivnejših sil tega sveta. Predsednik pa je opozoril, da v Sloveniji premalo naredimo, da bi izkoristili vse svoje ustvarjalne sposobnosti, zlasti našo znanstveno in tehnično misel, za razreševanje trenutnih in prihajajočih izzivov.

Predsednik je pozval tudi k pripravi nove vizije ter dogovora o znanstvenem in tehnološkem razvoju v Sloveniji. Poudaril je, da je raziskovalnemu in znanstvenemu treba zagotoviti prostor v gospodarstvu, tako da bo lahko odigralo svojo ustvarjalno vlogo. Za naš razvoj moramo ustvariti čim več končnih proizvodov z visoko dodano vrednostjo, te visoke dodane vrednosti pa ne more biti brez raziskovanja, brez resničnega znanja in brez znanosti, je dejal predsednik dr. Danilo Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani