archived page

Uradni obisk srbskega predsednika Tadića v Sloveniji

Brdo pri Kranju, 29.9.2009  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Srbije Borisa Tadića (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Srbije Borisa Tadića, ki je prispel na uradni obisk v Slovenijo. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednika zadržala v krajšem pogovoru na štiri oči, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Srbije pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednik dr. Danilo Türk je v pogovoru poudaril, da ima obisk predsednika Tadića tudi zgodovinsko simboliko, saj gre za prvi uradni obisk srbskega predsednika v Sloveniji in začetek nove kakovosti odnosov med državama. Izpostavil je dolgoletne odlične gospodarske odnose med državama, prišlo pa je tudi do napredka v političnih odnosih. Posebej je poudaril pomen uskladitve sporazuma med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo o socialnem zavarovanju. Slovenski predsednik je pozval k nadaljnji poglobitvi odnosov in se zavzel za čimbolj celovita politična posvetovanja med državama na vseh ravneh. Slovenija in Srbija imata skupno prihodnost v integrirani Evropi, je dejal predsednik Türk ter izrazil pripravljenost Slovenije, da v okviru svojih možnosti pomaga Srbiji v procesu približevanja Evropski uniji.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Srbije Borisa Tadića (FA BOBO)Predsednik Boris Tadić se je strinjal, da imata Slovenija in Srbija visoko komplementarnost interesov, tako na gospodarskem kot tudi na političnem področju. Izpostavil je, da so za Srbijo koristne slovenske izkušnje na področju administrativnih reform, gospodarstva, pa tudi na področju pogajanj za članstvo v Evropski uniji. Zahvalil se je za velike napore pri usklajevanju sporazuma o socialnem zavarovanju ter dejal, da je za Srbijo pomembno tudi reševanje statusa ljudi, ki so bili leta 1992 izbrisani iz slovenskega registra stalnega prebivalstva, med katerimi prevladujejo Srbi. Slovenski predsednik je pojasnil, da se je slovenska vlada že lotila urejanja tega vprašanja, ki ga rešuje v skladu z odločbo ustavnega sodišča.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Srbije Borisa Tadića (FA BOBO)Predsednik Türk je opozoril, da so se nekatera vprašanja, povezana z nasledstvom nekdanje Jugoslavije, doslej reševala prepočasi. Med njimi je izpostavil vprašanja premoženja slovenskih podjetij v Srbiji, nasledstva diplomatsko-konzularnih predstavništev nekdanje skupne države ter vračanja in dostopa do arhivov. Pri slednjem je izpostavil predvsem dokumentacijo v zvezi z mednarodnimi sporazumi, ki urejajo vprašanja, pomembna za Slovenijo. Predsednik Tadić je zagotovil, da si tudi Srbija želi rešitve teh vprašanj, ter izrazil pripravljenost za podporo Sloveniji v njenih prizadevanjih na področju nasledstva mednarodnih pogodb nekdanje Jugoslavije. Oba predsednika sta se strinjala, da mora biti v reševanje vseh nerešenih vprašanj, ki so posledica razpada nekdanje skupne države, vgrajeno načelo pravičnosti.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Srbije Borisa Tadića (FA BOBO)Predsednika sta se posvetila tudi gospodarskemu sodelovanju. Slovenski predsednik je spomnil, da imata državi komplementarni gospodarstvi in velik potencial za skupno nastopanje na tretjih tržiščih, tako oddaljenih kot tistih v neposredni bližini. Tudi srbski predsednik je podprl skupen nastop na tretjih trgih, predvsem v državah članicah Gibanja neuvrščenih, kjer je bila v preteklosti že gospodarsko prisotna nekdanja Jugoslavija. Slovenski predsednik je izrazil pripravljenost za pogovor o določitvi definicije sodelovanja na razvojnem področju v svetu.

Predsednik Türk je poudaril, da je obdobje recesije lahko tudi pravi čas za določitev strategije prihodnjega investicijskega sodelovanja. Slovenski in srbski predsednik sta izrazila močan interes obeh držav za izgradnjo plinovoda Južni tok, predsednik Tadić pa je izpostavil velik potencial Srbije na področju skladiščenja plina. Sicer pa sta oba predsednika menila, da je naloga držav predvsem omogočiti ustrezen ambient, v katerem se bodo podjetja iz obeh držav lahko dogovarjala za sodelovanje. Zato je s srbskim predsednikom v Slovenijo pripotovala tudi številčna gospodarska delegacija, v kateri sodeluje 150 srbskih poslovnežev.
Minister za delo, družino in socialne zadeve Republike Slovenije dr. Ivan Svetlik ter minister za delo in socialno politiko Republike Srbije Rasim Ljajić sta podpisala sporazum med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo o socialnem zavarovanju (FA BOBO)Predsednik Türk je dejal, da imata državi veliko možnosti tudi na področju kulture, kjer že obstaja bogata tradicija sodelovanja. S tem se je strinjal tudi predsednik Tadić, ki je poudaril, da sta tako Slovenija kot Srbija veliko let preživeli v nekdanji skupni državi, kjer so se med narodoma spletle številne kulturne vezi. Ob tem je spomnil na številne srbske umetnike, ki ustvarjajo v Sloveniji.

Po končanih plenarnih pogovorih sta slovenski minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik ter srbski minister za delo in socialno politiko Rasim Ljajić podpisala sporazum o socialnem zavarovanju, ki ureja vprašanja pokojnin, invalidskega in zdravstvenega zavarovanja ter drugih socialnih pravic.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Srbije Borisa Tadića (FA BOBO)Popoldan pa sta predsednika obiskala Gospodarsko zbornico Slovenije, kjer sta nagovorila udeležence Poslovne konference slovenskih in srbskih podjetnikov in se vpisala v knjigo častnih gostov. Predsednik dr. Danilo Türk je poudaril, da poslovna konferenca dokazuje, da imata državi bogato gospodarsko vsebino, globoke korenine in pomembno gospodarsko prihodnost. Predsednik Boris Tadić pa je dejal, da imata državi veliko komplementarnih interesov in da obstaja še precej odprtih priložnosti, ki bi jih lahko izkoristili. Oba predsednika sta izpostavila predvsem področja razvoja telekomunikacij, infrastrukture in energetike, na katerih državi uveljavljata svoj tranzitni položaj v Evropi.
Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani