archived page

Odprtje Fabianijevega mostu v Ljubljani

Ljubljana, 22.8.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila slovesnega odprtja Fabianijevega mostu v Ljubljani (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila slovesnega odprtja Fabianijevega mostu v Ljubljani. Z novo prometno povezavo čez reko Ljubljanico bo sklenjen notranji cestni obroč okoli mestnega središča, ki ga je v svojem urbanističnem načrtu za Ljubljano leta 1895 predvidel že arhitekt Maks Fabiani, po katerem se most imenuje.

Predsednik je v slavnostnem nagovoru poudaril, da je novi most pomembna pridobitev tako za Ljubljano kot tudi za Republiko Slovenijo, zato se je zahvalil vsem, ki so prispevali k njegovemu nastanku, posebno zahvalo pa je izrekel delavcem, ki so v zadnjih treh letih delali na mostu in ki so zaslužni, da je prišlo do njegovega dokončanja.
Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila slovesnega odprtja Fabianijevega mostu v Ljubljani (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Türk se je ob tej priložnosti zahvalil tudi županu Mestne občine Ljubljana Zoranu Jankoviću za izjemno vodenje mesta, ki je Ljubljano ne samo polepšalo, ampak tudi dalo nove kakovosti njenemu razvoju in ji omogočilo, da lahko v polni meri odigra vlogo glavnega mesta Republike Slovenije.

Ljubljanski podžupan Janez Koželj in arhitekt Fabianijevega mostu Jurij Kobe pa sta po njegovih besedah s svojim izjemnim strokovnim znanjem odprla novo poglavje v razvoju urbanizma in arhitekture Ljubljane in s tem nadaljevala, dopolnila in nadgradila strateške urbanistične koncepte, ki sta jih začela razvijati že Maks Fabiani in Jože Plečnik.
Predsednik republike dr. Danilo Türk, župan Ljubljane Zoran Janković, ljubljanski podžupan Janez Koželj in odgovorni vodja projekta Jurij Kobe so odprli Fabianijev most v Ljubljani (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je izpostavil, da sta arihtektura in urbanizem pomembni obliki izražanja človekovega bistva, njegove volje po skupnem življenju in izboljšanju kakovosti življenja. "Fabianijev most povezuje dva bregova reke in dva dela mesta, povezuje mesto v kakovostnejšo urbano celoto, povezuje pretekle vizije s prihodnostjo ter povezuje komunikacijsko funkcijo mostu z njegovo formo in estetiko," je dejal predsednik Türk.

Predsednik je ob tem opozoril, da moramo danes razmišljati tudi o drugih vidikih povezovanja. Kot je pojasnil, je Slovenija v razvojnem krču, ko se ne premikamo naprej in ko so mnoge ideje zastale. Danes nujno potrebujemo razvojni premik, uspehe, delovna mesta in nov zagon gospodarstva.

Odprtje Fabianijevega mostu v Ljubljani nas po besedah predsednika spominja, da v Sloveniji imamo sposobnosti povezovanja in ustvarjanja novih projektov. Vendar pa je predsednik poudaril, da povezovalnost nujno zahteva vsebino, visoko znanje, veliko predanost in dokazane sposobnosti.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani