archived page

Predsednik republike odlikoval Berta Pribca

Ljubljana, 10.9.2012  |  sporočilo za javnost, govor


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Berta Pribca, za prizadevno uveljavljanje slovenske istrske kulture in prispevek k premoščanju slovenske politične razdvojenosti.

Predsednik je v nagovoru ob vročitvi odlikovanja poudaril, da je opus Berta Pribca izjemno dragocen, ne samo, ko gre za vprašanje narodne pomiritve in sprave, ampak tudi, ko gre za reševanje preostalih problemov, ki zadevajo odnos med Slovenijo in njenimi sosedi.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Berta Pribca (foto: Tina Kosec/STA)


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na slovesnosti z vročitvijo odlikovanja Red za zasluge Bertu Pribcu
Ljubljana, 10. september 2012


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Berta Pribca (foto: Tina Kosec/STA)Spoštovani odlikovanec, g. Bert Pribac,
spoštovani zbrani,

z današnjim odlikovanjem se Republika Slovenija oddolžuje izjemni osebnosti, ki s svojim delom, svojim prispevkom nenehno spominja na epskost naše zgodovine, kompleksnost naše današnje stvarnosti in intelektualno prodornost, ki jo moramo imeti, da bomo razvili dobro prihodnost.

Primorska je v vseh svojih aspektih najbolj epski del Slovenije. Brez Primorske ni Slovenije in brez vseh kompleksnih aspektov Primorske ne moremo Slovenije dobro razumeti.

Prispevek, ki ga je dal g. Bert Pribac pri razumevanju slovenske Istre, njene identitete, identitete tamkajšnjih ljudi ter njihove povezanosti z urbanim delom Sredozemlja in slovensko notranjostjo, je izjemno dragocen prispevek k razumevanju nas samih, identitete našega naroda in naše države – identitete, ki je bolj zapletena, kot se zdi na prvi pogled, in ki zahteva tankočutno razumevanje vseh njenih vsebin.

Bert Pribac je bil tudi žrtev pritiska avtoritarne oblasti in je pokazal, kako se z načelno držo ravna v takih razmerah. S svojim prispevkom, ki ga je dal k razvoju slovenske kulture in k razumevanju slovenske kulture v Avstraliji, je pokazal, kako izviren in kako plemenit je lahko ta prispevek. Za to smo mu v Sloveniji danes hvaležni.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Berta Pribca (foto: Tina Kosec/STA)Že v uradni utemeljitvi odlikovanja smo slišali, da je s svojim opusom tudi pokazal smeri napredka k narodni pomiritvi in spravi. To je cilj, ki ga še nismo dosegli, za katerega se mnogi trudimo in glede katerega mnogi vemo, da zahteva zelo tankočutno poznavanje ne samo preteklosti, ampak vseh današnjih pogojev, ki jih moramo izpolniti, da bomo resnično napredovali v smeri pomiritve in sprave.

Za to potrebujemo dobro razumevanje drug drugega, veliko več strpnosti, kot smo je pripravljeni izkazovati, in veliko več razumevanja za raznovrstne prispevke, ki so bili potrebni pri graditvi naše državnosti in našega današnjega stanja, ki je stanje miru, relativne blaginje in dobre perspektive.

Opus Berta Pribca je za nas v Sloveniji izjemno dragocen in njegov učinek še ni do konca izražen, ne samo, ko gre za vprašanje narodne pomiritve in sprave, ampak tudi, ko gre za reševanje preostalih problemov, ki zadevajo odnos med Slovenijo in njenimi sosedi.

V teh odnosih smo dosegli marsikateri napredek, marsikaj je stabilno in dobro rešeno. Vendar meje med Slovenijo in Hrvaško še nismo do konca določili in v tem iskanju bodo potrebni dodatni prispevki. To iskanje ne bo lahko, zamejeno bo v okvir arbitražnega reševanja. Pa vendar je znotraj tega reševanja možno in potrebno zbrati najboljše argumente in najboljše informacije, in v tem okviru bo prispevek, ki ga je dal g. Bert Pribac, dragocen.

S temi besedami sem želel posebej poudariti zelo pomembne prispevke današnjega odlikovanca. Seveda pa mu želim tudi dobrega zdravja, dobrega počutja in dobrega razumevanja, ki naj ga uživa pri vseh nas. Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani