archived page

Predsednik o pomenu Zveze prijateljev mladine Slovenije

Brdo pri Kranju, 4.10.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta ob tednu otroka priredila sprejem za prostovoljce in sodelavce Zveze prijateljev mladine Slovenije (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta ob tednu otroka priredila sprejem za prostovoljce in sodelavce Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Predsednik je v pozdravnem nagovoru spomnil, da je letošnji teden otroka posvečen knjigi in njeni vlogi pri odraščanju otrok, kar ponazarja geslo "Pojdiva s knjigo v svet".

Predsednik je izpostavil, da ZPMS deluje v dobrobit otrok, mladostnikov in družin in da med slovenskimi humanitarnimi organizacijami uživa največji ugled in zaupanje javnosti. Poudaril je, da je humanitarnost ena največjih vrednot v družbi, skrb za otroke pa ena največjih odgovornosti, ki poleg strokovnega znanja zahteva tudi srčnost in požrtvovalnost.

Predsednik je spomnil na začetke delovanja zveze v začetku 50. let, ko je zbirala hrano za šolske mlečne kuhinje, gradila prva igrišča, ustanavljala prve vrtce, pionirske knjižnice, vzgojne posvetovalnice, prve štipendijske sklade in organizirala drugo pomoč otrokom. V naslednjih obdobjih se je ukvarjala tudi z založniško dejavnostjo, namenjeno otrokom, staršem ali mladim zakoncem.

Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta ob tednu otroka priredila sprejem za prostovoljce in sodelavce Zveze prijateljev mladine Slovenije (foto: Daniel Novakovič/STA)Podpirala je zakonske spremembe, ki so uredile skrb za dojenčke, enoletno porodniško dobo, dobro zdravstveno oskrbo, primerno pediatrično mrežo in druge pomembne vidike skrbi za otroke. Ob tem pa se je ukvarjala tudi z organizacijo kulturnih prireditev ter osveščanjem staršev o pomenu dobrih in varnih igrač za otroke.

Med najpomembnejšimi programi ZPMS je predsednik navedel organizacijo prostočasnih dejavnosti za otroke, zlasti letovanja otrok, kar v današnjih časih, ko se socialno razslojevanje povečuje, postaja vse pomembnejše. Spomnil je tudi na bralno značko, ki je v preteklem šolskem letu praznovala 50. obletnico in ki v svetovnem merilu predstavlja edinstveno bralno gibanje.

Predsednik je med projekti ZPMS omenil še raziskovalno delo mladih zgodovinarjev, otroški parlament, TOM telefon za svetovanje otrokom in mladostnikom v stiski, Forum za pravice otrok v bolnišnici, Forum zoper telesno kaznovanje otroka v družini ter humanitarno dejavnost, kjer je poleg zbranih finančnih sredstev še bolj pomembna človeška opora družinam in otrokom, ki živijo v stiski.

Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta ob tednu otroka priredila sprejem za prostovoljce in sodelavce Zveze prijateljev mladine Slovenije (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik je izpostavil tudi veliko programsko in organizacijsko razvejanost ZPMS. V zvezo se namreč povezuje več kot 150 društev, ki se s konkretnimi aktivnostmi neposredno odzivajo na pobude in probleme v svojih okoljih.

"Zgodba o Zvezi prijateljev mladine Slovenije je zgodba o življenju. Ob koncu tega nagovora bi želel spomniti na slogan letošnjega leta prostovoljstva – bodi prostovoljec, spreminjaj svet! Vi spreminjate svet že desetletja in ustvarjate tisoče majhnih svetov. Lepši kot bodo, prijetnejša bo tudi prihodnost za vse nas. Spreminjanje sveta seveda niso velike besede, ampak konkretna dejanja. Vi ste ljudje konkretnih dejanj in za to vam gre vse priznanje," je zaključil predsednik dr. Danilo Türk.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani