archived page

2. seja Častnega odbora za počastitev 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja

Rašica, 19.3.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je danes vodil 2. sejo Častnega odbora za počastitev 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja. Seje so se udeležili predstavniki državnih, kulturnih, znanstvenih in visokošolskih institucij, visoki predstavniki verskih skupnosti ter ugledni akademiki, ki so razpravljali o poteku dejavnosti in prireditev v letošnjem Trubarjevem letu. Člani častnega odbora so se sestali na Trubarjevi domačiji v njegovem rojstnem kraju Rašica, ki bo s Trubarjem živela vse leto.

Kot je ob tej priložnosti izpostavil predsednik republike dr. Danilo Türk, bodo predvidene aktivnosti osvetlile prispevek Primoža Trubarja iz novih zornih kotov, tako glede njegovega pomena za slovensko kulturo kot tudi glede njegove udeležbe v velikih družbenih spremembah takratnega časa. Člani odbora so si ogledali tudi nedavno pridobljeni izvirnik Trubarjevega prevoda sklepnega dela Svetega pisma nove zaveze z naslovom "Noviga testamenta posledni dejl".

Klikni za povečavoPredsednik republike je med drugim dejal, da je Primož Trubar s svojim delom v svojem času dokazal, da je nekdo lahko hkrati zelo pomemben za slovenski narod in obenem udeležen v velikih evropskih intelektualnih razpravah svojega časa. Trubar je tako postavil temelje slovenske tiskane pisne kulture, ki je definirala slovenski narod za stoletja, hkrati pa je bil pomemben evropski intelektualec. "Ravno to sporočilo Trubarjevega prispevka je pomembno za današnji čas, ko Slovenija predseduje Evropski uniji in hkrati tudi utrjuje svoje domoljubje, kar sta dve vrednoti, ki spadata skupaj," je še dodal predsednik dr. Danilo Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani