archived page

Podelitev mednarodne literarne nagrade Vilenica 2012

Lokev, 8.9.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesne podelitve mednarodne literarne nagrade Vilenica za leto 2012 (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila slovesne podelitve mednarodne literarne nagrade Vilenica za leto 2012, ki jo je prejel v Kanadi živeči srbski pisatelj judovskega rodu, David Albahari. Predsednik republike je v svojem nagovoru vsakoletno podelitev literarne nagrade v Vilenici opisal kot osrednjo točko kulture, zlasti književnosti, za celoten srednjeevropski prostor, ki nas vsako leto spominja na tragično zgodovino prostora med Baltikom, Jadranom in Črnim morjem.

"To je prostor velikih dogajanj in velikih tragedij. Človeška usoda je tu doživela nekatere najtežje preizkušnje. V Srednji Evropi pogosto pravimo, da je bil naš prostor tisti, v katerem so se v praksi preizkušale ideje, ki so nastajale v Zahodni Evropi. Pogosto je bilo tako, da so bile te praktične izkušnje veliko bolj tragične od njihovih abstraktnih - filozofskih ali drugih - začetkov. Prav zaradi tega moramo o Srednji Evropi vedno razmišljati kot o kraju, od koder morajo prihajati ideje, temelječe na naši lastni izkušnji - izkušnji srednjeevropske tragičnosti in srednjeevropskega optimizma. Kajti četudi je Srednja Evropa kraj tragičnih izkušenj, nikoli ni izgubila svojega optimizma," je poudaril predsednik Türk.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesne podelitve mednarodne literarne nagrade Vilenica za leto 2012 (foto: Stanko Gruden/STA)Zelo pomembno je, da se ta izkušnja izraža v najsubtilnejših izraznih oblikah, v literaturi. Prav zato je po besedah predsednika Vilenica tako dragocena, saj omogoča kristalizacijo teh idej in izkušenj, s tem pa prinaša plemenito vsebino v Evropo in svet kot celoto.

Predsednik se je navezal tudi na letošnjo temo Vilenice, nomadsko življenje, ki je značilno za moderni čas. Povedal je, da ima tudi sam izkušnjo z življenjem v New Yorku, ki je tipično zbirališče nomadov iz celega sveta. V takšnih okoljih človek spoznava nomadsko spreminjanje identitete in vse probleme, ki jih takšno življenje lahko prinaša. Nomadstvo pa nam omogoča tudi lepe izkušnje in spoznanje o tem, kako polno, raznovrstno in bogato je življenje, je dodal predsednik Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani