archived page

Predsednik republike ob obletnici podpisa Pariške mirovne pogodbe z Italijo

Ljubljana, 12.2.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk (FA BOBO)Predsednik Türk poudarja, da tragičnih izkušenj iz celotne druge svetovne vojne, kakor tudi iz obdobja neposredno po njej, ne smemo pozabiti. Te dni je ta misel aktualna tudi zato, da bi v polni meri razumeli pomen Mirovne pogodbe z Italijo, podpisane v Parizu, 10. februarja 1947, ki je ena od poglavitnih osnov za povojni mir in stabilnost v Evropi in za zgraditev odnosov, v katerih je nastala današnja Evropska Unija.

Razumeti moramo tudi potrebo po odkriti, pošteni in strpni obravnavi obdobja druge svetovne vojne. V Sloveniji cenimo, da je predsednik Napolitano v svoji lanski izjavi ob 10. februarju opozoril na trpljenje, ki ga je ljudem, med njimi tudi številnim Slovencem, prizadejal fašizem. Ta misel ima, četudi letos ni bila ponovljena, trajni pomen za razumevanje trpljenja vseh žrtev, v vsem času druge svetovne vojne, tudi tistih ob koncu vojne.

Predsednik Türk se strinja s predsednikom Napolitanom, ki se je v letošnjem govoru ob 10. februarju zavzel za razumevanje med sosednjimi državami in za reševanje odprtih vprašanj. Potrebujemo vsestranski dialog, zlasti med zgodovinarji in različnimi skupinami civilne družbe, tako Slovenije in Italije kot tudi drugih držav. Tak dialog je nujen, da bi se v javnem mnenju uveljavljala polna zgodovinska resnica, da bi se odpravili preostali predsodki in ustvarilo ozračje zaupanja, ki je potrebno za reševanje vseh nerešenih vprašanj. V Sloveniji smo močno zainteresirani za resnično reševanje odprtih vprašanj, vključno z vprašanji financiranja dejavnosti in kulturnega razvoja slovenske narodne skupnosti v Italiji, na podlagi veljavnih zakonskih in mednarodnopravnih obveznosti. Deseti februar je dan, ko je treba misliti tudi na današnje manjšine in zanje kaj storiti.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani