archived page

Predsednik o pridigi apostolskega nuncija v Sloveniji

Ljubljana, 12.6.2009  |  pojasnilo in popravek


Zaradi različnih interpretacij izjave predsednika republike dr. Danila Türka v oddaji Studio ob sedemnajstih na Radiu Slovenija (10. junij 2009) o pridigi nuncija Abrila y Castella, v nadaljevanju objavljamo prepis dela pogovora, ki se nanaša na to temo:

Voditeljica: No, še eno temo načniva, povojni dogodki še vedno razburjajo tako javnost kot politiko. Tudi v kampanji pred evropskimi volitvami je bilo tako. V soboto je bila v breznu pod Krenom v Kočevskem rogu spominska slovesnost na žrtve pobojev ob koncu 2. svetovne vojne. Na njej pa je med drugim nuncij v Sloveniji Abril y Castello v nagovoru poudaril, da so se v Kočevskem rogu v imenu neke ideologije zgodili zločini, ki jih nobena ideologija ne more upravičiti, še posebej pa je omenil dejstvo, da so se in da se ti zločini poskušajo prikriti in zanikati. Torej, ta tema je še vedno zelo živa in še vedno zelo boleča tudi.

Predsednik republike dr. Danilo Türk: Seveda. Dodal bi še to, da ocenjujem to pridigo nuncija kot neprimerno za diplomatskega predstavnika Vatikana in jo zavračam, tudi javno, tudi danes tukaj v Studiu ob sedemnajstih. Verjamem, da bi nuncij moral biti bolj občutljiv do naše zgodovine. V njegovi pridigi je bila povedana neka pomembna resnica, vendar ne vsa resnica. In omejevanje teh razlag na ideološke vidike ni dobro. To je samo del zgodbe, če se že o tem govori, in rekel bi, da bi morali diplomatski predstavniki bolj paziti, kaj povedo na svojem delu. Jaz vem, da je nuncij imel pridigo, ampak tudi to je javni nastop in tudi tu bi moral paziti, da se ne vmešava v notranje zadeve Slovenije, kajti to je tema, ki je v Sloveniji posebej politično občutljiva in kjer bomo morali doseči boljši nivo zagotavljanja polne zgodovinske resnice. Te pa lahko dosežemo samo s pomočjo resnega zgodovinopisja, ne z javnimi govori, ki so vedno tudi neke vrste poenostavljanje, in ta pazljivost bi bila potrebna in to, da je tokrat ni bilo, pa ni dobro.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani