archived page

Predsednik republike dr. Danilo Türk: "V času predsedovanja EU pomembno delovati v korist vseh"

Ljubljana, 8.1.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je popoldan sprejel člane Evropske komisije in v govoru zbranim visokim gostom o predsedovanju Slovenije Evropski uniji med drugim povedal:

"Odgovornost predsedovanja smo v Sloveniji sprejeli z vso potrebno skrbnostjo, z občutkom za kolektivno delo in tudi s potrebno samozavestjo. Zavedamo se, da je predsedovanje najboljše takrat ko najbolje izrazi interese in potrebe vseh. Potrudili se bomo, da bomo predsedovali v zadovoljstvo vseh članov Evropske unije – velikih in malih, prvotnih in najnovejših. Vemo, da je ta naloga zahtevna. Vemo pa tudi, da je za uspešno opravljeno nalogo te zahtevnosti potrebna načelnost. Zato bo naše predsedovanje prežeto z načeli Evropske unije, ki so hkrati tudi načela mednarodnega prava in najboljši vodnik za delo Evropske unije in predsedujoče države.

Današnji začetek predsedovanja Slovenije Evropski uniji je povezan z dejavnostmi ob začetku evropskega medkulturnega dialoga. V velikem delu Evrope smo nedavno odpravili še zadnje ostanke ovir za prestopanje državnih meja. To je torej dober čas za poglobljeno razpravo o novih obzorjih evropskega medkulturnega dialoga. Ljubljana in Slovenija pa sta tudi pravi kraj za ta dialog. V Sloveniji kulturo globoko cenimo, saj je identiteta našega naroda zgodovinsko vezana prav na kulturo. Vendar kulture ne doživljamo kot nekaj, kar bi nas ločevalo od drugih. Prav nasprotno, kultura je povezovanje in naša zgodovina je zgodovina povezovanja velikih evropskih kulturnih tradicij: slovanske, romanske in germanske. Odprti smo tudi za vse potrebne razprave o kulturni v Evropi in o vlogi Evrope v krepitvi univerzalnih vrednot in globalnega kulturnega dialoga.

Evropa in Evropejci živimo danes v obdobju pomembnih nalog in pomembnih priložnosti. Naš skupni interes je da naše naloge uspešno opravimo in izkoristimo priložnosti, ki jih imamo. Na ta način bomo zagotovili, da bo evropski projekt še naprej uspešen in da bo Evropa v svetu igrala vlogo, ki jo je sposobna igrati."
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani