archived page

Slovenski in grški predsednik nagovorila gospodarstvenike iz obeh držav

Ljubljana, 18.11.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Helenske republike dr. Karolos Papoulias sta se udeležila Poslovne konference slovenskih in grških podjetnikov (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Helenske republike dr. Karolos Papoulias sta se udeležila Poslovne konference slovenskih in grških podjetnikov, kjer sta nagovorila udeležence konference.

Predsednik Türk je v nagovoru dejal, da kljub krepitvi gospodarskega sodelovanja v preteklih letih potenciali, ki jih ponujata obe gospodarstvi, še niso ustrezno izkoriščeni. Možnosti povečanega trgovinskega in investicijskega sodelovanja se po predsednikovih besedah kažejo na področjih energetike, posebej obnovljivih energetskih virov, informacijskih tehnologij, farmacije, turizma, pa tudi kmetijstva in bančništva.

Poudaril je, da Slovenija vidi svojo prihodnost kot čedalje pomembnejše regionalno, logistično in distribucijsko središče. Pozval pa je tudi k skupnemu nastopu slovenskih in grških podjetij na trgih v regiji.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Helenske republike dr. Karolos Papoulias sta se udeležila Poslovne konference slovenskih in grških podjetnikov (FA BOBO)Kot najbolj zanimive panoge za tuje vlagatelje je naštel finančne in poslovne storitve, trgovino in telekomunikacije. Med proizvodnimi panogami pa je posebej poudaril kemično, papirno industrijo, industrijo plastičnih izdelkov, strojev, opreme, kovinskih izdelkov in vozil.

Grški predsednik Karolos Papoulias je poudaril, da Slovenija v zadnjih letih ponuja izjemno privlačno gospodarsko in poslovno okolje, saj jo njen strateški geografski položaj, izboljševanje makroekonomskih zadev in dobra infrastruktura postavljajo na raven sodobnega stičišča storitev in poslovnih interesov.

Dodal je, da je v zadnjih letih tudi Grčija zabeležila občuten gospodarski razvoj in napredek, s čimer se je pomen grškega gospodarstva na Balkanu še povečal. Dejstvo, da obe državi v regiji igrata pomembno gospodarsko vlogo, pa je označil kot eno od stičnih točk Slovenije in Grčije, ki so lahko podlaga za razvoj dvostranskega sodelovanja med državama.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani