archived page

Pogovori predsednika Türka s črnogorskim predsednikom Vujanovićem

Cetinje, 5.9.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsednik Črne gore Filip Vujanović (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, ki se mudi na uradnem obisku v Črni gori, se je srečal z gostiteljem, predsednikom Črne gore Filipom Vujanovićem. Predsednika sta v rezidenci črnogorskega predsednika na Cetinju najprej opravila pogovor na štiri oči, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama Črne gore in Republike Slovenije pod vodstvom obeh predsednikov.

Črnogorski predsednik Filip Vujanović je v izjavi za medije izrazil posebno zadovoljstvo zaradi vnovičnega uradnega obiska slovenskega predsednika, ki izkazuje odlično komunikacijo med državama. K temu prispevajo tudi številni dvostranski sporazumi, je dejal predsednik Vujanović ter izpostavil, da so bili med tokratnim obiskom predsednika Türka sklenjeni štirje novi.

Med novimi dvostranskimi sporazumi je po besedah črnogorskega predsednika najpomembnejši Sporazum o gospodarskem sodelovanju med Republiko Slovenijo in Črno goro. Na podlagi tega sporazuma se bo namreč ustanovila mešana komisija za razvoj gospodarstva, ki bo prispevala k okrepitvi že sicer dobrega gospodarskega sodelovanja med državama.

Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsednik Črne gore Filip Vujanović (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Vujanović je črnogorsko–slovenski poslovni forum, ki se ga poleg črnogorskih gospodarstvenikov udeležuje tudi 108 predstavnikov slovenskih podjetij, označil kot enega najbolj številčnih gospodarskih forumov v tej državi. Izrazil je pričakovanje, da bo imel forum tudi konkretne rezultate, ki bodo potrdili dobro gospodarsko partnerstvo med Črno goro in Slovenijo.

Predsednik dr. Danilo Türk je poudaril, da prihaja z enim samim bistvenim sporočilom: Črna gora je prva naslednja članica Evropske unije. Kot je pojasnil, je proces vključevanja Hrvaške praktično končan, saj bo do podpisa pristopnega sporazuma prišlo pred koncem tega leta. Sedaj je po njegovih besedah pomembno, da Črna gora čim prej dobi datum pristopnih pogajanj ter v čim krajšem obdobju izpolni kriterije za članstvo in vstopi v Evropsko unijo.

Predsednik Türk je zagotovil pomoč Slovenije v tem procesu. Izpostavil je, da je ta pomoč zasnovana na izredno živih odnosih ter na vsestranskem gospodarskem, političnem in kulturnem sodelovanju. Tudi sam je poudaril pomen obširnega gospodarskega sodelovanja, ki lahko po njegovih besedah predstavlja bistveno platformo za vse druge oblike sodelovanja in slovenske pomoči pri vstopanju Črne gore v Evropsko unijo.

Plenarni pogovori med delegacijama Črne gore in Republike Slovenije pod vodstvom predsednika Črne gore Filipa Vujanovića in predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Stanko Gruden/STA)Slovenski predsednik je dodal, da je 108-članska slovenska gospodarska delegacija poleg tiste, ki je z njim potovala v Rusko federacijo, največja poslovna ekipa v katero od prijateljskih držav, s katerimi Slovenija sodeluje. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da se bo lahko v črnogorskem mestu Bar zelo konkretno seznanil z nekaterimi projekti, v katerih sodelujejo slovenska podjetja.

Črnogorski predsednik se je predsedniku Türku zahvalil za močno podporo Slovenije črnogorskemu približevanju evro-atlantskim integracijam. Poudaril je, da je Slovenija vedno razumela potrebo Črne gore, de se približuje Evropski uniji z največjo možno hitrostjo, in je tudi veliko prispevala h kakovostni predstavitvi črnogorskih prizadevanj za članstvo v zavezništvu Nato.

Predsednik Vujanović je dejal, da bo v tem kontekstu za Črno goro še posebej pomembna slovenska vloga kontaktnega veleposlaništva zavezništva Nato v Črni gori za obdobje 2011–2012. Črnogorski predsednik je izrazil prepričanje, da bo slovenska pomoč črnogorski vojski pri izpolnjevanju Natovih standardov Črno goro bistveno približala Severnoatlantskemu zavezništvu.

Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsednik Črne gore Filip Vujanović (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednika sta se v svojih pogovorih posvetila tudi regionalnim vprašanjem in drugim aktualnim mednarodnim temam. Predsednik Vujanović se je v zaključku predsedniku Türku vnovič zahvalil za njegov uradni obisk ter še enkrat izrazil veliko spoštovanje do slovenske pomoči pri približevanju Črne gore evro-atlantskim integracijam.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je v torek sklenil svoj uradni obisk v Črni gori z obiskom črnogorskih mest Bar in Ulcinj.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani