archived page

Predsednik na podelitvi literarne nagrade Vilenica 2009

Lokev pri Sežani, 5.9.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil podelitve mednarodne literarne nagrade Vilenica za leto 2009 (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil podelitve mednarodne literarne nagrade Vilenica za leto 2009. V pozdravnem nagovoru je Vilenico označil kot poseben dogodek v srednjeevropski kulturi, za katero je značilno bogastvo vsakršnih izkušenj, tudi tragičnih, ter bogastvo literarne ustvarjalnosti. Predsednik je spregovoril tudi o letošnjem nagrajencu Vilenice, tržaškem literatu Claudiu Magrisu, in o globini sporočil, ki jih dajejo njegova dela.

Kot primer je omenil oceno iz njegove knjige Donava, da je Slovenija idealna habsburška pokrajina, kar je Magris napisal leta 1986 v kontekstu nekdanje Jugoslavije, ki je že začela razpadati, tako kot je nekoč razpadla habsburška monarhija. Ob tem se za Slovenijo postavljajo vprašanja, kam gre naprej od tiste "idealne habsburške province" (Magris, 1986) in kaj zanjo pomeni biti suverena država, ki ni več v udobju province nekega večjega sistema.

"Evropska unija ni sistem, v katerem bi želeli biti provinca, ampak je sistem, v katerem želimo imeti suverenost," je poudaril predsednik dr. Danilo Türk. Dodal je, da pri tem ne gre samo za politični vidik oziroma suverenost, ampak za mnogo globlje dimenzije. Provincionalnost se včasih kaže tudi v veliki trmi in nepopustljivosti v razpravah. Zato bi morali po predsednikovih besedah storiti več, da bi poslušali druge, da bi sprejeli modrosti kompromisa in da bi tudi na ta način izkazali svojo suverenost.

Zato Vilenica predstavlja tako pomemben prispevek k našemu današnjemu bivanju, kulturni rasti in političnemu dozorevanju. "Naša politična zrelost še ni takšna, kot bi si jo želeli. Veliko moramo še storiti. Naša zgodovina pa nas uči, da bomo s kulturnim razvojem lahko prispevali k tej politični zrelosti," je dejal predsednik dr. Danilo Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani