archived page

Srečanja predsednika dr. Danila Türka s predsedniki držav Višegrajske skupine

Ljubljana, 10.9.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se bo v prihodnjih dneh srečal s predsedniki Češke republike, Republike Madžarske, Republike Poljske in Slovaške republike. Srečanja predsednika republike s predsedniki držav Višegrajske skupine so del prizadevanj za utrditev in nadaljnji razvoj sodelovanja Slovenije s temi pomembnimi partnerskimi državami ter za povečanje iniciativnosti Slovenije na mednarodnem prizorišču.

1. Srečanje predsednikov držav Višegrajske skupine

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se bo kot častni gost udeležil rednega srečanja predsednikov Višegrajske skupine, ki bo potekalo 12. septembra 2009 v mestu Sopot na baltiški obali Republike Poljske. Predsednik bo v soboto, 12. septembra 2009, ob 11. uri nastopil kot govornik na 2. plenarnem zasedanju predsednikov držav članic Višegrajske skupine, udeležil pa se bo tudi skupne novinarske konference predsednikov, ki bo sledila ob 13. uri (Grand Hotel Sopot, Powstancow Warszawy 12/14, Sopot).

Srečanje petih predsednikov bo priložnost za razpravo o pomembnih vprašanjih današnje Evrope. Vse sodelujoče države namreč spadajo med nove članice Evropske unije in so zainteresirane za čim boljše medsebojno usklajevanje stališč o skupnih evropskih vprašanjih. Posebnega pomena pri tem je energetski položaj in sodelovanje držav v različnih projektih plinovodov, kjer je potrebno zagotoviti višjo raven posvetovanj in sodelovanja s ciljem zagotavljanja energetske varnosti državam srednje in južne Evrope, pa tudi Evrope kot celote.

Predsedniki bodo govorili tudi o odnosih Evropske unije z vzhodnimi partnerji ter o krepitvi odnosov med Evropsko unijo in Rusko federacijo. Slovenija se zavzema za odpravljanje vseh ovir v teh odnosih in je pripravljena aktivno sodelovati v prizadevanjih za napredek sodelovanja, ki ga Evropa kot celota močno potrebuje. Pomembno je tudi sodelovanje višegrajskih držav z državami jugovzhodne Evrope, kjer je Slovenija pripravljena pomagati pri razvoju in iskanju novih oblik sodelovanja. Srečanje predsednikov v Sopotu bo tako priložnost za razpravo o novih dejavnostih na tem področju in o vlogi Slovenije pri tem. Predsedniki držav bodo v pogovoru lahko ocenili tudi nekatera vprašanja širitve Evropske unije. Tako Slovenija kot tudi države Višegrajske skupine se zavzemajo za učinkovito približevanje držav jugovzhodne Evrope Evropski uniji.

Poleg evropskih vprašanj bodo predsedniki na srečanju v Sopotu izmenjali mnenja tudi o nekaterih globalnih vprašanjih, kot so globalno segrevanje, boj proti virusu HIV in aidsu ter prihodnost mednarodnega angažiranja v Afganistanu.

Predsednik Republike Slovenije bo imel ob robu srečanja v Sopotu bilateralni srečanji s predsednikom Slovaške republike dr. Ivanom Gašparovičem in predsednikom Republike Madžarske Lászlóm Sólyomom.

2. Obisk pri predsedniku Republike Poljske

Predsednik dr. Danilo Türk bo v nedeljo, 13. septembra 2009, gost predsednika Republike Poljske Lecha Kaczyńskega. Obisk bo priložnost za temeljito in poglobljeno izmenjavo mnenj o evropskih in mednarodnih vprašanjih ter o aktivnostih v prihodnje.

3. Delovni obisk predsednika Češke republike

V torek, 15. septembra 2009, se bo v Republiki Sloveniji na delovnem obisku mudil predsednik Češke republike Václav Klaus. Dopoldan ga bo sprejel njegov gostitelj, predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, oba predsednika pa se bosta v nadaljevanju udeležila predstavitve slovenskega prevoda Klausove knjige "Modri planet v zelenih okovih". Češki predsednik bo v popoldanskih urah obiskal papirnico VIPAP Videm Krško, d.d., ki je v večinski češki lasti.

Slovenski in češki predsednik se bosta v pogovoru posvetila bilateralnim odnosom med državama, ki so se zaradi predsedovanja obeh držav Svetu Evropske unije v zadnjem obdobju še bolj intenzivirali. Spregovorila bosta zlasti o gospodarskem sodelovanju med državama na področjih blagovne in storitvene menjave, neposrednih investicij, energetike in turizma. Dotaknila pa se bosta tudi sodelovanja v okviru Regionalnega partnerstva (RP), neformalne in neinstitucionalne oblike sodelovanja skupine srednjeevropskih držav, članic Evropske unije.

Med vprašanji Evropske unije bosta obravnavala predvsem Lizbonsko pogodbo, nadaljnjo širitev unije, odnose z državami Zahodnega Balkana ter evropsko sosedsko politiko. Med temami pogovora pa bodo tudi svetovna finančna in gospodarska kriza, vprašanja energetske varnosti, podnebne spremembe, transatlantski odnosi, slovensko predsedovanje Odboru ministrov Sveta Evrope ter delovanje Mednarodne ustanove - fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF).
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani