archived page

Predsednik republike obsodil razdejanje slovenskega veleposlaništva v Beogradu

Ljubljana, 18.2.2008  |  izjava


Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je popoldan odzval na včerajšnje razdejanje Veleposlaništva Republike Slovenije v Beogradu. "Obsojam opustitev s strani srbskih oblasti, obsojam to ravnanje, ki je privedlo do razdejanja Veleposlaništva Republike Slovenije ter do sramotitve državnih simbolov Republike Slovenije ter simbolov Evropske unije", je v izjavi za javnost povedal slovenski predsednik dr. Danilo Türk. Opustitev zaščite slovenskega veleposlaništva, kot je poudaril predsednik, "predstavlja resno kršitev mednarodnega prava". Predsednik je izrazil pričakovanje, da bodo pristojni organi v Republiki Srbiji ustrezno ukrepali zoper storilce. "Pričakujem opravičilo in odškodnino. Ta protest je bil danes dopoldan izražen tudi veleposlaniku Republike Srbije v Sloveniji", je še povedal predsednik republike.

Na novinarsko vprašanje glede slovenskega priznanja neodvisnega Kosova je predsednik republike odgovoril, da v tem trenutku še potekajo potrebna posvetovanja. Kot je znano, je danes v Bruslju na temo Kosova potekalo tudi zasedanje zunanjih ministrov članic EU. Po njegovih besedah bo vlada proučila vse vidike tega vprašanja, vključno z vidikom stabilnosti in miru v regiji in bo po postopku, ki ga poznamo v Sloveniji, sprejela ustrezne ukrepe.

Predsednik republike je na vprašanje novinarjev potrdil, da je danes prejel pismo predsednika Republike Srbije Borisa Tadića, vendar podrobneje o njem ni govoril.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani