archived page

Predsednik republike odlikoval Mojmirja Sepeta

Ljubljana, 23.7.2010  |  govor


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval Mojmirja Sepeta (foto: Tina Kosec/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval Mojmirja Sepeta ob njegovi 80-letnici za prispevek k ustvarjanju slovenske zabavne glasbe in pomemben delež pri razvoju in oblikovanju slovenske glasbene kulture.


Nagovor predsednika republike dr. Danila Türka ob podelitvi odlikovanja Zlati red za zasluge Mojmirju Sepetu
Ljubljana, 23. julij 2010


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval Mojmirja Sepeta (foto: Tina Kosec/STA)Spoštovani odlikovanec,
spoštovani gostje,

pravzaprav je prijetno dodati še nekaj besed tej uradni in nekoliko formalni obrazložitvi, ki smo jo ravnokar slišali. Prijetno, ampak tudi zanimivo, kajti v Sloveniji imamo veliko razlogov, da smo ponosni na delo Mojmirja Sepeta in generacije glasbenih ustvarjalcev, ki so tako močno sodoločali slovensko kulturno in vsakršno drugo identiteto vsa ta desetletja.

Po drugi strani imamo pa kar nekaj težav z vprašanjem, kako pravzaprav uvrstiti ta del naše kulture, kako ga umestiti v širšo definicijo slovenske kulture in slovenske identitete. Problem se vidi že na terminološki ravni. Že v uradni obrazložitvi smo slišali, da je Mojmir Sepe velik avtor zabavne glasbe. In kadar se reče zabavna glasba, se razume, da je to nekaj lahkega, nekaj lahkotnega, nekaj, kar je morebiti tudi lažje narediti kot kakšno drugo umetniško stvaritev.

Ta problem je naš in ni samo naš, kajti v Evropi nasploh velja, da imamo do glasbe precej formalen in precej tog odnos. To tudi avtorji, ki primerjajo različna kulturna izročila iz različnih delov sveta, zelo hitro opazijo. So azijske kulture, kjer so te razlike popolnoma drugačne in se ne klasificirajo na enak način, kot to svetuje naša terminologija.

Zato se mi zdi, da izraz zabavna glasba ni čisto posrečen. Če se reče slovenski šanson, potem se zdi, kot da je tu nekaj uvoženega, kot da smo uvozili neko glasbeno zvrst in neko glasbeno vsebino, ki smo jo priredili našemu okolju. Vprašanje je, če je ta definicija popolnoma točna, kajti navsezadnje so slovenski šansoni, ki jih vsi poznamo, izvirni, so izrazit duhovni dosežek naše stvarnosti, slovenske stvarnosti, našega življenja in so zaradi tega in kot taki tako zelo uspešni. Torej tudi po tej plati terminološko stvari ne pridemo do konca. Če bi se reklo glasba nasploh, potem bi seveda bili bližje resnici, hkrati pa mogoče ne bi bili dovolj natančni.

Že na ravni terminov, ki so nekaj, o čemer Slovenci zelo radi razpravljamo, vidimo, kako je delo Mojmirja Sepeta in generacije sooblikovalcev slovenske glasbene in vsakršne druge kulture zanimivo in izzivalno, kako je pravzaprav to dosežek, ki ga moramo resnično spoštovati.

Kot predsednik republike bi rad povedal, da seveda zelo dobro razumem, da je Mojmir Sepe dobil vsa mogoča priznanja, ki jih je mogoče dobiti med umetniki, glasbeniki na kulturnem področju. Morda še kakšno manjka. Morda bo to odlikovanje pomagalo, da se še kdo spomni dodati še kakšno priznanje zbirki, ki že sedaj ni majhna.

Tisto, kar pa bi želel posebej poudariti s tem odlikovanjem, je, kako pomemben je prispevek Mojmirja Sepeta k slovenski nacionalni identiteti, ki je nastajala v drugi polovici 20. stoletja in začetku 21. stoletja, kako močno je ta identiteta posledica ne samo njegovega, ampak v veliki meri tudi njegovega glasbenega prispevka, in kako velikega pomena je bila sinergija, ki je nastala med glasbeno ustvarjalnostjo, ustvarjalnostjo piscev besedil in inovatorjev, ki so eksperimentirali z glasbenimi formami in našli nek značilen slovenski izraz, ki je zelo veliko vreden. Tega izraza ne moremo opisati s termini, kot sta zabavna glasba, ali šanson, ali kako drugače, ne moremo ga čisto natančno opisati z izrazom glasba samim po sebi. Ampak tu imamo odlikovanca. Zato kadarkoli se bomo spomnili na Mojmirja Sepeta, bomo zelo dobro vedeli, kakšno glasbo, kakšen prispevek k slovenski kulturi imamo v mislih in zakaj je ta prispevek tako zelo pomemben za slovenski narod in tudi za slovensko državo.

Ni pretiravanje, če rečem, da kot predsednik republike s posebnim veseljem podeljujem to odlikovanje in se pridružujem vsem tistim, ki v tem času čestitajo Mojmirju Sepetu. Pridružujem se tudi Viti Mavrič, ki je naredila zelo imeniten koncert, ki bo vsem, ki smo bili tam, ostal v trajnem spominu kot velik, lep glasbeni dogodek. Moram pa reči, da mi je nekoliko žal, ker še nisem dobil besedila pesmi, ki jo je Mojmir Sepe na tistem koncertu zapel. To je še nekaj, kar pričakujem, kar bom sigurno nekega dne dobil, neko skrivnostno besedilo, ki je malo manj pogosto predvajano, ampak se mi je zdelo ravno dovolj zanimivo, da bi ga rad spoznal, se ga po možnosti naučil na pamet in, če bo kakšna priložnost, tudi interpretiral.

Kakorkoli, da ne bom pretiraval z obljubami, Mojmir Sepe, čestitke še enkrat in še veliko prijetnih let in veliko glasbenih dosežkov in glasbenega užitka.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani