archived page

Predsednik s predstavniki humanitarnih organizacij o soočanju s posledicami gospodarske krize

Ljubljana, 2.3.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik dr. Danilo Türk se je s predstavniki Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas pogovarjal o humanitarnih aktivnostih v času gospodarske krize (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je danes sprejel predstavnike Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas, s katerimi se je pogovarjal o socialnih programih in humanitarnih aktivnostih v času finančne in gospodarske krize, s katero se vedno bolj sooča tudi Slovenija. Predsednik je predstavnike obeh organizacij pozval, naj mu predstavijo njihov pogled na sedanje razmere in konkretne probleme, s katerimi se soočajo v praksi. Ob tem je izrazil željo, da mu podajo njihove izkušnje pri reševanju problemov in predloge, kaj lahko sam kot predsednik republike stori za reševanje njihovih težav.

Predstavniki Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas so izpostavili, da v sedanjih kriznih časih narašča število ljudi v stiski, ki prosijo za različne oblike pomoči, zlasti na območjih, kjer prihaja do večjega števila odpuščanj delavcev. Strinjali so se v oceni, da so paketi materialne pomoči lahko zgolj odgovor na nujne potrebe, za prizadete posameznike pa ne morejo predstavljati načina preživljanja. Zato so potrebni tudi praktični cilji, ki bodo ljudem omogočili, da se trajno izkopljejo iz stiske in sami zaživijo naprej. Glavna cilja humanitarnih organizacij sta tako na eni strani motivirati družbo in posameznike za solidarnost, po drugi strani pa z individualnim svetovanjem pomagati ljudem, da si sami poiščejo pomoč in izkoristijo vse možnosti, ki so jim na voljo.

Predstavniki humanitarnih organizacij so poudarili, da lahko učinkovito pomoč dosežemo le z mrežnim sodelovanjem med državo ter lokalnimi in civilnodružbenimi organizacijami. Prioritetni program bo še naprej zagotavljanje materialne pomoči za socialno ogrožene, opozorili pa so, da humanitarne organizacije lahko z dobro premišljenimi ukrepi zgolj do neke mere omilijo posledice krize. Izpostavili so tudi, da v Sloveniji obstaja veliko število prostovoljcev, ki vlagajo svoj čas, delo in pogosto tudi svoja finančna sredstva, več pa bi morali narediti za ureditev njihovega statusa in za to, da bi k pomoči bolj vzpodbudili tudi uspešna podjetja in posameznike. Omenili so tudi potrebo po davčnih olajšavah za humanitarno pomoč.

Kot največji problem, s katerim se trenutno soočajo, so predstavniki Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas izpostavili zlasti pomanjkanje finančnih sredstev za nakup paketov materialne pomoči, ki kljub povečanju dobave hrane iz intervencijskih zalog Evropske unije ne bodo zadovoljili vseh potreb. Po drugi strani pa so izpostavili tudi potrebo po sprejetju zakona o prostovoljstvu ter vzpodbujanje različnih novih in inovativnih oblik prostovoljstva. S predsednikom republike dr. Danilom Türkom so se dogovorili, da se bodo sestali še enkrat konec meseca marca, ko bodo precizirali seznam prioritet za prihodnje delovanje humanitarnih organizacij v času gospodarske krize.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani