archived page

Predsednik republike o svetovni krizi s hrano

Rim, 3.6.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je danes udeležil konference Organizacije za kmetijstvo in prehrano (FAO) na temo "World Food Security: the Challenges of Climate Change and Bioenergy", kjer je nastopil kot govornik in predstavil poglede Evropske unije na sedanjo krizo s hrano. Vključil se je tudi v razpravo o možnih rešitvah krize.

Poleg kratkoročnih ukrepov, ki zahtevajo povečanje humanitarne dobave hrane najbolj ogroženim državam, je predsednik dr. Danilo Türk posebej poudaril nujnost investiranja v kmetijsko proizvodnjo. Takšno investiranje mora potekati na globalni ravni, z dobro organizirano mednarodno pomočjo, je opozoril predsednik in poudaril, da morajo države ohraniti svojo vlogo pri določanju kmetijske politike. Koordinacija ukrepov v prihodnje bo zahtevala usklajevanje kmetijskih politik s splošnim ekonomskim razvojem in varstvom okolja, je še dodal.

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je zavzel tudi za uspešno dokončanje sedanjega kroga pogajanj v okviru Svetovne trgovinske organizcije in za postopno ukinitev izvoznih subvencij na področju kmetijstva. Glede biogoriv je predsednik republike opozoril, da ta čas še ne obstaja skupna in znanstveno utemeljena predstava o njihovih ekonomskih, ekoloških in kmetijskih učinkih. V Evropi je prihodnost biogoriv v njihovi drugi generaciji, ki ne bo pretirano obremenjevala obdelovalnih površin, potrebnih za pridelavo hrane, je še dodal predsednik.

Ob robu današnjega zasedanja se je predsednik republike dr. Danilo Türk sestal s predsednikom vlade Kraljevine Španije Joséjem Luisom Rodríguezom Zapaterom, s katerim sta se pogovarjala o vprašanjih na dnevnem redu konference, pa tudi o razmerah na Balkanu in v andski regiji v Latinski Ameriki.

Popoldan se je predsednik republike srečal tudi z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Banom Ki Munom, na njegovo željo. Pogovarjala sta se o vprašanjih na dnevnem redu konference, zlasti o metodah koordinacije v okviru sistema OZN za potrebe reševanja sedanje krize s hrano. Teme pogovora so bila tudi nekatera krizna žarišča, in sicer položaj na Cipru, v Libanonu in na Kosovu. Govorila sta tudi o milenijskih razvojnih ciljih in pripravah na jesensko zasedanje Generalne skupščine ZN.

Klikni za povečavoPredsednik republike se je zvečer udeležil delovne večerje, ki sta jo gostila generalni sekretar OZN Ban Ki Mun in italijanski predsednik vlade Silvio Berlusconi. Na večerji je tekla razprava o različnih vidikih sedanje krize, ki je posledica visokih cen hrane, in sicer o nujnih ukrepih na tem področju, investicijah v kmetijstvo in o urejanju trgovinskih odnosov s kmetijskimi proizvodi. Predsednik republike dr. Danilo Türk je na večerji govoril o problemu izvoznih omejitev v trgovini s kmetijskimi proizvodi in se zavzel za urejanje tega vprašanja v okviru sedanjega kroga pogajanj o mednarodni trgovini, ki poteka pod okriljem Svetovne trgovinske organizacije.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani