archived page

60. obletnica mariborskega svetovalnega centra za otroke

Maribor, 18.10.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostne akademije ob 60. obletnici Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostne akademije ob 60. obletnici Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor. V slavnostnem nagovoru je izpostavil, da se mariborski svetovalni center ukvarja s problemi odraščanja otrok in mladostnikov, ki so jih prizadeli grenke in slabe izkušnje, bolečina in odrekanja. Mnogi so doživljali agresivne posege v njihovo osebnost in odraščanje, zaradi česar se niso sprijaznili s svojo družino, starši in njihovimi vrednotami. Nekateri so celo zasovražili šolo in se znašli pred nerazrešljivimi osebnimi problemi, iz katerih sami niso znali poiskati prave poti.

Sodelavci svetovalnega centra so po besedah predsednika uspešno razreševali vse te tegobe otrok in mladostnikov ter njihovih staršev, pa tudi pomagali učiteljem, ko je bilo to potrebno. To delo so opravljali z veseljem in vedno z namenom, da bi izboljšali razpoloženjsko stanje otrok in mladostnikov, njihovo doživljanje, samopodobo in vedenje, ter tako prispevali k njihovemu osebnostnemu razvoju in izboljšanju kakovosti njihovega življenja. Predsednik je poudaril, da je mariborski svetovalni center prva in ena najuglednejših svetovalnih ustanov v Sloveniji, ki jo odlikujejo cenjeni in strokovno priznani načini dela na področju svetovalnega dela.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostne akademije ob 60. obletnici Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik je izpostavil pomen trdne svetovalne povezave med šolo, učitelji, starši in družino kot celoto ter otroci, ki potrebujejo pomoč. Kot je pojasnil, je le na ta način mogoče doseči dobre rezultate na svetovalnem področju in nudenju pomoči otrokom. Svetovalni center v Mariboru je poleg tega uvajal tudi nove svetovalne metode, ki so upoštevale znanja s področij psihologije, pedagogike, socialnega dela, defektologije, sociologije, antropologije in drugih področij. Na teh osnovah se je center razvil v institucijo za razreševanje najzahtevnejših vzgojnih, psihohigienskih in socialnih problemov otrokovega psihosocialnega in telesnega zdravja.

"Danes je Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor ustanova, ki poleg kurativnih svetovalnih funkcij razvija različne preventivne in univerzalne metode dela. S svojim dosedanjim delom je razrešil mnogo stisk otrok, pomagal staršem ter s ponujenimi izobraževalnimi vsebinami nudil učiteljem in šolskim svetovalnim delavcem podporo in pomoč za učinkovito delo. Nekdanjim in sedanjim delavcem svetovalnega centra se zahvaljujem za opravljeno delo, vam čestitam ob praznovanju 60. obletnice centra in vam želim uspešno delo tudi vnaprej," je dejal predsednik Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani